RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

ADN-ul prelevat de la europeni străvechi dezvăluie originile surprinzătoare ale sclerozei multiple (studiu)

ADN-ul obţinut din oasele şi dinţii străvechilor europeni care au trăit în urmă cu până la 34.000 de ani oferă informaţii preţioase despre originea sclerozei multiple, o boală neurologică adeseori invalidantă, şi a dezvăluit că variantele genetice care în prezent sporesc riscul de scleroză multiplă au servit cândva la protejarea oamenilor împotriva bolilor transmise de animale, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Descoperirile au fost obţinute în urma unei cercetări care a implicat secvenţierea ADN-ului străvechi prelevat de la 1.664 de schelete umane din diferite situri din Europa de Vest şi Asia. Aceste genomuri antice au fost apoi comparate cu ADN-ul modern conservat la UK Biobank, care cuprinde aproximativ 410.000 de eşantioane obţinute de la persoane care se identifică drept „britanici albi” şi de la peste 24.000 de alte persoane născute în afara Regatului Unit, pentru a discerne schimbările survenite de-a lungul timpului.

O descoperire izbitoare a fost legată de scleroza multiplă, o boală cronică a creierului şi a măduvei spinării care este considerată o tulburare autoimună care face organismul să se atace pe sine în mod eronat.

Cercetătorii au identificat un eveniment migrator cu rol crucial în urmă cu aproximativ 5.000 de ani,

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

În ajunul Anului Nou Evreiesc, în lume trăiesc 15,3 milioane de evrei, dintre care șapte milioane în Israel / Jerusalem Post

Redacția

Stroe: „PNL a majorat pensiile când a fost la guvernare”. Ce transmite celor din PSD

Redacția

Ziua cu cel mai mare număr de decese COVID de la debutul pandemiei în România: Județele cu cele mai multe victime

Redacția
Încarcă...