RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

ADIO BOCITOARE. Înmormântările au reguli noi, stricte şi scumpe

Potrivit unei legi funerare din 2016 şi care urmează să intre în vigoare în această lună, înmormântarea tradiţională va fi schimbată. 

 

  

 

Prin urmare, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul apartinătorilor. Este permisă fotografierea si filmarea pe timpul desfăsurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale. Înmormântarea nu trebuie să depăsească 36 de ore de la decesul persoanei respective. Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate si documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire si combatere a evaziunii fiscale.

De asemenea, o brătară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor si responsabilizarea acestora. În ceea ce priveste procedura de îmbălsămare, aceasta este interzisă în cazul bolilor infectioase cu agenti biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al directiei de sănătate publică judetene si în afara spatiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării. Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze si la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice si sanitare si să îndeplinească anumite criterii profesionale.

Advertisements

Mai mult, îmbălsămarea va fi făcută de persoane special pregătite în acest domeniu, companiile de pompe funebre fiind obligate să angajeze astfel de persoane. Pentru persoanele decedate în urma unei infectii cu un agent infectios înalt patogen, regulile sunt si mai stricte. Printre altele, defunctii nu trebuie spălati sau îmbălsămati, orice practică de acest gen fiind interzisă. Peste cadavru trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acesta urmând să se introducă în doi saci rezistenti de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant. Sicriul se sigilează, iar peste acesta, în groapa care trebuie să aibă trei metri adâncime, se va turna var cloros, după care se va acoperi cu pământ. Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveste înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare, cât si familiile defunctilor, pornesc de la 500 de lei si ajung la 10.000 de lei.

Advertisements

Sursa evz.ro

Related posts

CP ISU: Prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată

Redacția

Soldații ruși ar fi primit cadou de Paște icoane cu Putin

Redacția

Cal scos la licitație de un pășcănean! Banii vor merge în contul Anei – Maria Ciobanu

Iulia Huțanu
Încarcă...