RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Activități de informare în cadrul campaniei „Tu decizi.Votează legal” în suburbiile Blăgești și Gâștești

În ultimele zile ale campaniei TU DECIZI. VOTEAZĂ LEGAL! poliţiştii ieşeni continuă activităţile de informare ale cetăţenilor cu drept de vot. În numai două zile, în cadrul unor acţiuni stradale au fost distribuite peste 2600 de fly-ere conţinând mesajele campaniei.

 

Astfel, în zilele de 4 şi 5 decembrie 2012, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiilor 1 şi 3 Poliţie Iaşi au acţionat în zone cu trafic pietonal intens din municipiul Iaşi (Hala Centrală, Palatul Culturii, bulevardul Alexandru cel Bun şi în Piaţa Voievozilor) diseminând mesajele de responsabilizare către populaţie.

  

Tot în municipiul Iaşi, de data aceasta în Complexul Studenţesc „Tudor Vladimirescu”, miercuri 05 decembrie a.c., poliţiştii Biroului pentru Centrul Universitar, au profitat de prezenţa numeroasă a studenţilor, distribuind materiale de informare şi discutând cu tinerii aspecte legislative în domeniu.

Acţiunile poliţiei au vizat şi comunităţile rurale. Ieri, 5 decembrie, poliţiştii din Paşcani s-au deplasat în suburbiile Gâşteşti şi Blăgeşti, informându-i pe cetăţeni cu privire la legislaţia electorală în vigoare, în special cu privire la contravenţiile şi infracţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi a mitei electorale, în conformitate cu prevederile Lg. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Cu această ocazie au fost distribuite şi 500 de fly-ere.

Conform Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în

 

scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Alte infracţiuni prevăzute de Legea 35/2008:

 Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.

 Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

 Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

  Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

Constituie contravenţii:

 Semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii, constituie contravenţie. Amendă de la 1.500 lei până la 4.500 lei

 Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei

 Refuzul de a se primi şi înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei

 Refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris. Amendă de la 4.500 lei până la 10.000 lei

 Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor l a sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorala

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

IPJ IAȘI

 

Related posts

Stâlp de iluminat avariat de un şofer care a intrat cu maşina pe Esplanadă (VIDEO)

Ema Roman

Escrocheria surprinzătoare prin care o femeie a fost lăsată fără casă de către fostul iubit, după o ceartă

Redacția

Urmărire ca în filme la Suceava! Un minor de 17 ani a furat două mașini într-o singură zi (video)

Redacția
Încarcă...