NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

5 noiembrie 1880: S-a nascut scriitorul Mihail Sadoveanu

 

Marele scriitor roman Mihail Sadoveanu s-a nascut pe 5 noiembrie 1880, la Pascani. Este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani din prima jumatate a secolului al XX-lea.

Opera sa se poate grupa in cateva faze care corespund unor directii sau curente literare dominante intr-o anumita epoca: o prima etapa samanatorista, cea de inceput, a primelor incercari, nuvele si povestiri, o a doua mitico-simbolica, din perioada interbelica, precum si o ultima faza care corespunde realismului socialist, in acord cu perioada socialist-comunista la care Sadoveanu va adera ideologic.

  

In 1904 a avut loc debutul editorial cu patru volume deodata, “Povestiri”, “Dureri inabusite”, “Crasma lui Mos Precu”, “Soimii”, in care Sadoveanu manifesta predilectie deosebita pentru istorie. Nicolae Iorga va numi anul 1904 „anul Sadoveanu”.

In 1910 este numit in functia de director al Teatrului National din Iasi. In acest an publica volumele “Povestiri de seara”, “Genoveva de Brabant”, brosura “Cum putem scapa de nevoi si cum putem dobandi pamant” Colaboreaza la revista Samanatorul, dar se va simti mai apropiat spiritual de revista care aparea la Iasi, “Viata Romaneasca”.

Advertisements

In 1928 publica povestirea “Hanul Ancutei”, apartinand perioadei de maturitate a scriitorului, fiind un volum de 9 povestiri, o imbinatie ideala a genului epic si liric. Alte romane de mare impact publicate de Sadoveanu au fost “Neamul Soimarestilor”, “Baltagul” sau “Fratii Jderi”.

Dupa anul 1947, scrisul sau a virat spre ideologia noului regim comunist, scriitorul publicand opere afiliate curentului sovietic al realismului socialist, celebre fiind romanul “Mitrea Cocor” sau cartea de reportaje din URSS “Lumina vine de la Rasarit”. Ca recompensa pentru aceasta orientare, a devenit presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale, functia politica maxima ocupata de un scriitor roman in timpul regimului comunist si s-a bucurat de toate privilegiile ce decurgeau din aceasta.

In anul 1948 publica romanul “Pauna Mica”, iar un an mai tarziu in 1949, Mihail Sadoveanu este ales presedinte al Uniunii Scriitorilor. Cativa ani mai tarziu, in 1952 publica romanul istoric “Nicoara Potcoava”, capodopera a genului. In 1954 publica volumul “Aventura in lunca Dunarii”.

In anul 1955, scriitorul a primit titlul de Erou al Muncii Socialiste, iar in 1961 Premiul Lenin pentru Pace. Mihail Sadoveanu s-a stins din viata la data de 19 octombrie 1961, fiind inmormantat pe data de 21 octombrie la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 noiembrie:

1720 – S-a semnat tratatul de pace de la Constantinopol (“Pace Vesnica”) intre Rusia si Imperiul Otoman care a confirmat tratatului incheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

1913 – S-a nascut actrita engleza Vivien Leigh. A fost laureata a doua premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O’Hara din “Pe aripile vantului” (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din productia “Un tramvai numit dorinta” (1951), pe care l-a interpretat si in teatru in West End din Londra. A fost casatorita cu celebrul actor Laurence Olivier.

1914 – Primul Razboi Mondial. Franta si Marea Britanie au declarat razboi Turciei.

1937 – Intr-o conferinta secreta la care au participat principalii lideri nazisti, Adolf Hitler si-a anuntat decizia de a asigura prin orice mijloace “spatiul vital” pentru poporul german.

1940 – Democratul Franklin D. Roosevelt este ales in functia de presedinte pentru o a treia legislatura, fapt unic in istoria Statelor Unite. In 1944 va fi ales si pentru a patra oara.

1959 – S-a nascut cantaretul canadian Bryan Adams. Piesa “Everything I do, I do it for you”, piesa care s-a clasat pe primul loc timp de 16 saptamani consecutive in UK Single Charts a ramas si pana astazi un record. Melodia a fost inclusa pe albumul “Waking up the neighbours”, lansat pe piata in 1991. Aceasta a fost si coloana sonora a filmului “Robin Hood: printul hotilor”, cu Kevin Costner in rolul principal. In 1993, Bryan Adams a inregistrat hitul “All for love”, impreuna cu Rod Stewart si Sting, care a intrat pe coloana sonora a filmului “Cei trei muschetari”.

1970 – La Vatican a fost introdus serviciul divin in limba nationala a fiecarei comunitati catolice.

1994 – Pugilistul George Foreman in varsta de 45 de ani, a devenit cel mai in varsta campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).

2006 – Fostul presedinte al Irakului, dictatorul Saddam Hussein,  a fost condamnat la moarte sub acuzatia ca a ordonat masacrarea a 148 de musulmani siiti in 1982.

2010 – A incetat din viata Adrian Paunescu, poet, prozator, jurnalist, politician roman. Este cunoscut mai ales ca poet, fiind unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani, si ca organizator al Cenaclului Flacara, in perioada 1973–1985, de regula in orasele mari ale Romaniei, unde artistii promovati de poet prezentau lucrari muzicale si literare in fata unui public numeros. Dupa 1989 a intrat in politica fiind ales senator in trei legislaturi.

Advertisements

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

sursa antena1.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Cum putem dobândi mai ușor pacea inimii și a sufletului?

Redacția

Ghiocelul – simbol al primăverii

Redacția

Anul 2022, dedicat Smarandei Brăescu – prima femeie parașutist a României. Parlamentarii au votat legea dar nu cunoșteau proiectul

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site