NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

184 ANI DE TRADIŢIE A POMPIERILOR IEŞENI. 15 MAI-ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA SUBUNITATEA DIN PAȘCANI

 Datele şi documentele vremii atestă faptul că domnitorul Moldovei – Mihail Grigore Sturdza – a aprobat la 3 ianuarie 1835 „Proiectul Sfatului administrativ pentru formarea Roatei de pojarnici pentru oraşul Iaşi”, cu rezoluţia de „punere grabnică în aplicare”.

 

  

La 15 mai 1835, comisia desemnată cu înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari înainta un raport domnitorului prin care semnalează că au fost rezolvate problemele legate de organizarea unităţii, completarea efectivelor, tehnica de intervenţie, cazărmile, uniformele şi asigurarea materială.

De la 15 mai 1835, „Roata de pojarnici” a început să funcţioneze, sub comanda căpitanului Bacinschi şi a locotenenţilor Racliş şi Măcărescu. „Pojarnicii” au fost luaţi de la diferite arme. La origine, nu au existat ofiţeri de pompieri ca formaţie: unul era cavalerist, altul infanterist, altul artilerist. Primul căpitan-comandant de pompieri consemnat la Iaşi a fost Bacinschi, cel al cărui nume o poartă astăzi o stradă din municipiul Iaşi.

La Bucureşti, o companie similară avea să fie înfiinţată abia 10 ani mai târziu.

Pojarnicii ieşeni aveau la dispoziţie 76 de cai, 24 de sacale, patru tulumbe şi cinci căruţe. Anexa la Regulamentul de înfiinţare a „roatei“ prevedea că „toate instrumenturile de pojar“ trebuie ţinute sub acoperiş, vara, iar iarna la loc ferit de îngheţ. De asemenea, paharele de aramă de la tulumbe trebuiau unse cu său după fiecare utilizare, la fel ca şi furtunurile, care erau confecţionate din piele. Pentru că lucrurile fuseseră organizate în stil cazon, cât se poate de serios, o dovedeşte şi faptul că proiectul aprobat la 1835 prevedea şi portul unei uniforme specifice: „vor avea mundire, după forma de pedestrime a Miliţiei… cu guler vânăt şi cu şase bunghi albi. Pantalonii cu postav sur, căzăceşti, cu vipisca vânătă“. Această „roată“ era alcătuită din 3 ofiţeri, 9 unterofiţeri (subofiţeri), 2 barbancici (cei care aveau grijă de cai), 90 de soldaţi pojarnici şi un conoval (fierar).

                În zilele noastre, în conformitate cu legislaţia de aliniere la cea a Uniunii Europene, unităţile de pompieri militari din România au fost reorganizate şi restructurate, devenind Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru presupune asumarea mai multor responsabilităţi, printre care intervenţia în cazul unor accidente grave, pentru descarcerare, prin componenta SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare).

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 consfinţeşte reforma sistemului naţional  de management al situaţiilor de urgenţă din România.

În acest context s-a creat o nouă structură cu  atribuţii complexe, dar comune, prin reunirea Grupului de pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi cu Inspectoratul de Protecţie Civilă al Judeţului Iaşi, în scopul apărării vieţii oamenilor, a patrimoniului, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale, de restabilire rapidă a stării de normalitate în urma producerii unor situaţii de urgenţă (incendii, calamităţi naturale, catastrofe, accidente rutiere, etc.).

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 1492 din 9 septembrie 2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste, acestea sunt constituite ca servicii publice deconcentrate în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, înfiinţate, în fiecare judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, în scopul managementului situaţiilor de urgenţã pe tipurile de risc din competenţă.

În subordinea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi se află două detaşamente de pompieri care funcţionează în municipiul Iaşi,  două secţii de pompieri la Paşcani şi Târgu Frumos, cu punctele de lucru de la Hârlău, Podu Iloaiei şi Răducăneni.

Inspectoratul are în dotare echipamente şi mijloace de intervenţie performante destinate stingerii incendiilor, acordării primului ajutor medical calificat şi salvării vieţii din diferite medii ostile. Dotarea inspectoratului este într-un permanent proces de reînnoire, cu autospeciale dintre cele mai moderne, necesare asigurării unor intervenţii eficiente şi asigurării gradului de securitate a salvatorului şi a celui salvat.

Obiectivul de bază al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi este să asigure, cu profesionalism, rezolvarea problemelor operaţionale ce vizează apărarea vieţii, a bunurilor şi protecţia mediului, monitorizarea tipurilor de risc, evaluarea situaţiei operative, organizarea intervenţiei, a activităţilor specifice de medicină la dezastre, de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare.

Cu această ocazie, pompierii ieseni vor organiza „Ziua Porţilor Deschise” la sediul inspectoratului din municipiul Iaşi şi la sediile subunităţilor din judeţ – Iaşi, Târgu Frumos şi Paşcani, miercuri, 15 mai a.c., între orele 10.00-14.00.

Vizitatorilor le vor fi prezentate mijloacele de primă intervenţie pentru intervenţia în cazul situaţiilor de urgenţă şi modul de folosire al acestora. De asemenea, vor putea beneficia de informaţii privind riscurile potenţial generatoare de situaţii de urgenţă de la nivelul judeţului, regulile de comportare în situaţii de urgenţă, principalele cauze de incendiu şi modul de prevenire, importanţa educaţiei antiincendiu în familie, dar şi necesitatea supravegherii permanente a copiilor. Pe timpul acestor activităţi, vor fi distribuite pliante, flyere, stickere cu mesajele campaniilor naţionale R.I.S.C.

                                                                                                      

                                      

 

Advertisements

Related posts

Bărbat din Pașcani prins la volan cu toate că avea permisul suspendat și numerele de înmatriculare expirate

Diana Marcu

Acțiune a polițiștilor pășcăneni în târgul din Heleșteni

Redacția

30 de tineri fac primii pasi in cariera de politist la IPJ Iasi. Unde au fost repartizati

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site