RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Primarii şi şefii de CJ pot schimba partidul când vor; consilierii însă nu

Aleşii locali care au dezertat anul trecut din partidele din partea cărora au candidat pot răsufla uşuraţi. Decizia Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial. Prefectul Dan Cârlan a apreciat că, deşi ordonanţa a fost declarată ca neconstituţională, acest lucru nu va avea efect asupra celor care şi-au părăsit partidul.

Conform statutului aleşilor locali, mandatul încetează de drept dacă primarul sau consilierul demisionează din partidul din partea căruia a candidat. Conform deciziei Curţii Constituţionale, demisia din partid a consilierilor locali sau judeţeni trebuie să atragă pierderea mandatului, întrucât aceştia au fost aleşi pe listă, votul dat de alegători fiind unul politic.

Curtea a apreciat că alegătorii votează partidul, nu candidatul la funcţia de consilier. Prin urmare, configuraţia consiliului local sau judeţean rezultată din alegeri trebuie să se menţină până la următorul scrutin local, nefiind de acceptat o schimbare a raportului de forţe prin demisii din partid. Situaţia se prezintă diferit în cazul primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, care sunt aleşi uninominal. Este de presupus în acest caz că alegătorul a preferat omul, şi nu neapărat partidul din partea căruia acesta a candidat.

  

Practic, aceasta ar însemna că cei 25 de primari care au demisionat din partidele din partea cărora au candidat nu ar avea nimic de suferit, situaţia fiind însă diferită pentru cei aproape 300 de consilieri demisionari. „Efectul concret al deciziei Curţii este că ordonanţa este neconstituţională, dar decizia nu se poate aplica retroactiv. 100% primarii şi consilierii vor sta liniştiţi. Parlamentul va trebui să dea o lege de respingere a ordonanţei, cu eventuale precizări legale suplimentare. Pe viitor, rămâne blocat orice demers în sensul libertăţii de migrare a consilierilor locali sau judeţeni. Primarii pot părăsi partidul, consilierii nu. Ordonanţa a fost neconstituţională, dar nimeni nu va avea de suferit“, a declarat Cârlan.

sursa ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Cum s-a votat duminică la Pașcani, pe vârstă și pe gen!

Răzvan Grecu

Deciziile de la centru îi costă bani grei pe membrii de partid. Primarii PNL nu vor alegeri în două tururi

Redacția

Pantazi: „Împotriva consilierului Benone Mihuț se pot lua măsuri inclusiv în partid”

Răzvan Grecu
Încarcă...