NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Zeci de şcoli din judeţ au probleme legate de infrastructură

În perioada 1 – 12 septembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Iaşi a efectuat evaluarea tuturor directorilor unităţilor de învăţământ, inclusiv în vederea acordării calificativului anual. Acest demers s-a realizat pe baza unui interviu.

 

În cadrul acestui interviu, directorii au prezentat realizările manageriale din anul şcolar 2011 – 2012, punctele forte ale unităţii coordonate, propunerile de îmbunătăţire a activităţii unităţii pentru anul şcolar următor şi situaţiile problematice cu care se confruntă școala și comunitatea.

În urma acestor analize, au fost întocmite fişe de evaluare a activităţii manageriale, precum şi fişe ale unităţii de învăţământ, necesare pentru completarea bazei de date.

Se poate lesne constata că cei mai mulţi dintre directori au desfăşurat un act managerial performant, reflectat atât în activitatea didactică și educativă propriu-zisă a corpului profesoral şi a rezultatelor obţinute de elevi, cât şi în gestionarea eficientă a problemelor administrative ale unităţii de învăţământ“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector-şef în cadrul IŞJ.

Din discuţiile purtate cu directorii şi din consemnările existente în fişele unităţilor de învăţământ, a reieșit o serie de probleme legate de infrastructura unităţilor şcolare, ce constau în lucrări de reconstrucţie, reabilitări finalizate dar cu sume restante către firmele de construcţie, lucrări sistate la un anumit stadiu din cauza lipsei fondurilor necesare, clădiri foarte vechi, degradate, care nu au beneficiat niciodată de programe de reabilitare, dar şi lipsa spaţiilor de învăţământ.

Din nefericire, există încă şcoli care se află într-o stare de degradare accentuată și care nu au beneficiat în ultimii ani de niciun fel de lucrări de reabilitare. În această situaţie se află peste 30 de grădiniţe, şcoli, licee şi colegii din judeţ. De asemenea, din pricina creșterii populației școlare sau a funcționării în spații închiriate, este necesară construirea unor corpuri noi de clădire, în locații precum Școala Roșcani I (comuna Rădeni), Grădinița Goești (comuna Lungani), Școala Borosoaia (comuna Plugari)“, a mai precizat Gavrilă.

Foarte multe unităţi de învăţământ au beneficiat de proiecte investiţionale începând cu anul 2007. La un anumit moment, firmele constructoare au sistat lucrările, deoarece şi finanţările au fost oprite, existând pericol de degradare a lucrărilor deja efectuate. În această situaţie se află 69 de unităţi de învăţământ.

Există şi şcoli la care lucrările au fost finalizate, însă nu au fost achitate toate sumele către firme, astfel încât au apărut procese pe rolul instanţelor de judecată: Școala Iorcani, cu datorie de circa 1,7 miliarde de lei vechi (structură a Grupului Şcolar Tătăruşi), Şcoala Lungani – datorie de 80.000 RON, Colegiul Tehnic C.F. Unirea Paşcani şi Grădiniţa Bârnova.

Din cauza lipsei spaţiilor de învăţământ, există localităţi unde ar fi necesară construirea unor corpuri noi de şcoală sau a unor grădiniţe, ca de exemplu comunele Deleni, Heleşteni, Ţibana, sau liceele „Vasile Alecsandri“ şi „Waldorf“ din municipiul Iaşi. De asemenea, se impune construirea unor grădiniţe în zonele Păcurari, Centru, Copou şi Nicolina.

Reprezentanţii IŞJ susţin că au făcut și vor continua să facă demersuri repetate către directori, cadre didactice, autorități locale, precum şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru asigurarea derulării anului școlar în condiții optime de eficiență pedagogică, de finanțare rezonabilă și calitate sporită a actului educațional.

sursa Flacara Iasului

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Diseminarea proiectelor din cadrul Programului Erasmus+ la Liceul Teoretic „Miron Costin” Pascani

Redacția

Din nou la şcoală

Redacția

Recital de poezie pe străzile din Paşcani

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site