NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Zeci de călugări de la Mănăstirea Putna au fost internaţi în Spitalul Suceava cu simptome de COVID-19

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a decis să-i testeze pe toţi călugării de la Mănăstirea Putna, după decesul unui bărbat care locuia în lăcaşul de cult.

COVID-19 a ajuns la Mănăstirea Putna. 31 de călugări s-au prezentat în seara de joi, 14 mai, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava cu simptome ale bolii.  Ei au fost internaţi, potrivit declaraţiilor managerului Anatolii Buzdugan.

Managerul Spitalului Suceava a declarat că focarul de COVID-19 de la Mănăstirea Putna este gestionat de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Directoarea instituţiei, Manuela Trifan, a declarat pentru presa locală că toţi călugării Mănăstirii Putna au fost testaţi pentru depistarea SARS – CoV-2, după decesul unui bărbat care locuia în lăcaşul de cult.

Totodată, în urmă cu o săptămână, un călugăr infectat, care a făcut complicaţii pulmonare, a fost transportat cu elicopterul de la Spitalul Suceava la Institutul „Matei Balş” din Capitală. După apariţia informaţiei în spaţiul public, Mănăstirea Putna a transmis un comunicat de presă în care a  explicat care au fost măsurile pe care le-a luat pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Mai exact, la data declarării pandemiei COVID-19, în incinta mănăstirii şi în toate spaţiile comune (biserică, trapeză) au fost amenajate zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanţi). Din ziua de 25 martie a.c., de la ora 12:00, şi până în prezent, Mănăstirea Putna a intrat într-un regim de autoizolare.

În vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus, accesul credincioşilor în mănăstire a fost restricţionat, conform dispoziţiilor legale în vigoare, iar deplasările în exterior ale vieţuitorilor au fost făcute doar în scopul aprovizionării cu alimente, fiind limitate la maximum. Vieţuitorii care se deplasează în afara mănăstirii iau măsuri de protecţie prin purtarea de mască şi mănuşi şi prin decontaminare ulterioară. De la data declarării pandemiei COVID-19, persoanele din comunitatea monahală care au acuzat simptome de răceală s-au autoizolat la domiciliu, mănăstirea dispunând de spaţii adecvate”, se precizează în comunicatul Mănăstirii Putna.

În incinta mănăstirii funcţionează un cabinet medical, deservit de ierodiaconul Sebastian (Cătălin Mircea), de profesie medic de familie, şi de monahul Luca (Florin Alupoaei), de profesie asistent medical, care monitorizează în permanenţă starea de sănătate a obştii. După depistarea călugărilor cu simptome de COVID-19, pe site-ul mănăstirii a fost publicat următorul anunţ: ”Sfânta Liturghie la pomenirea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul de vineri, 15 mai, se va desfăşura fără participarea credincioşilor”.

ADEVARUL

loading...
Advertisements

Related posts

VIDEO: Ieşeanul care călătoreşte pe jos până la Constanţa a plecat în această dimineaţă din Galaţi spre Brăila

Redacția

Senat: Alimentarea cu apă nu poate fi oprită, din cauza restanțierilor, celor care-și achită facturile

Redacția

Românii se gândesc la vacanță! Corina Martin: „Au început rezervările pentru 15-17 mai”

Redacția
Încarcă...