NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Vosganian, cel mai „scump“ parlamentar ieșean. Mandatul aleșilor: 6,5 milioane euro

Iaşul are 17 parlamentari pentru care statul alocă în jur de 140.000 de euro lunar, după creşterile de indemnizaţii şi sume forfetare decise în vară. Doi aleşi ieşeni explică modul în care se cheltuiesc banii în cadrul birourilor parlamentare.

 

  

Costurile pentru susţinerea activităţii parlamentarilor de Iaşi se ridică la peste 1,6 milioane euroîntr-un an de mandat. Acestea aproape s-au dublat după creşterile semnificative decise în această vară de către Parlament ce au fost aplicate atât în ceea ce înseamnă indemnizaţia, cât şi sumele forfetare.

Iaşul are 17 parlamentari, dintre care 12 sunt deputaţi, iar cinci sunt senatori. În fiecare lună, doar valoarea totală a indemnizaţiilor acestora ajunge la peste 226.000 lei (brut), adică o medie de circa 13.300 lei pe parlamentar. Dar, la această sumă, se adaugă sumele forfetare în limită maximă de circa 24.000 lei pentru fiecare parlamentar. Astfel, într-o singură lună, bugetul de stat susţine activitatea celor 17 deputaţi şi senatori ieşeni cu o sumă totală de 634.000 lei, adică aproape 140.000 euro. Pentru o legislatură de 4 ani, suma totală ajunge la 6,5 milioane euro.

Cine este cel mai bine plătit parlamentar ieşean

Indemnizaţia lunară a parlamentarilor porneşte de la o sumă fixă brută: 13.050 lei. Aceasta creşte în funcţie de poziţiile pe care le ocupă un deputat sau senator în structuri de conducere din Legislativ.

La Iaşi, cea mai mare indemnizaţie este a deputatului Varu­jan Vosganian, respectiv de 14.500 leiîn­trucât el este lider al grupului parlamentar ALDE din Camera Deputaţilor începând din luna septembrie 2017.

Pe locul doi în top se află Camelia Gavrilă (14.065 lei), ea fiind preşedinte al Comisiei de învăţământ.

Alţi cinci parlamentari ieşeni au indemnizaţii peste medie, trei fiind vicepreşedinţi de co­misii permanente (13.630 lei: Costel Alexe, Vasile Câtea şi Dumitru Oprea), iar doi sunt secretari de comisii (13.340 lei: Marius Bodea şi Vasilică Toma). Ceilalţi zece parlamentari ieşeni au indemnizaţia brută de 13.050 lei.

Pe ce cheltuiesc parlamentarii sumele forfetare

Doi dintre parlamentarii ieşeni au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ pe ce cheltuiesc sumele în plus alocate de la bugetul de stat pentru susţinerea activităţii lor: senatorul Doru Pănescu (PSD) şi deputatul Petru Movilă (PMP).

Pănescu a primit în cont în luna septembrie suma de 16.404 lei.

„Din suma forfetară, mie nu-mi intră în cont toată valoarea, ci se reţin contribuţii pentru angajaţi (ai biroului parlamentar – n.r.), şi astfel suma care se virează în contul meu şi din care fac plăţile este diferită. De exemplu, eu am angajat încă un consilier în luna septembrie, dar nu de la începutul lunii, astfel că va fi o diferenţă între septembrie şi octombrie – în octombrie voi deconta mai mult“, a declarat senatorul Pănescu.

El a explicat că 3.697 lei i-a achitat pentru salariile celor trei consilieri, iar 15.389 lei pentru funcţionarea cabinetului parlamentar: chirie, utilităţi, contracte cu terţi (securitate, cu­răţenie, monitorizare media, reclamă în presă, TV şi internet), şi cheltuieli cu materiale consumabile pentru imprimantă, protocol pentru primirea invitaţilor, taxi, materiale de curăţenie şi întreţinere. Ultimele cheltuieli amintite au şi cel mai mare cuantum: 9.787 lei.

„Se vede că am cheltuit ceva mai mult decât am primit în cont, dar de fapt am încă o sumă rămasă din lunile anterioare. Oricum, la sfârşitul anului se fac calcule şi previziunea mea este aceea că voi avea de returnat ceva bani, din cauza cheltuielilor mai mici din prima parte a anului“, a explicat senatorul.

La rândul lui, deputatul Movilă a precizat că, din suma forfetară, circa 8.000 de lei a cheltuit în luna septembrie pentru salariile celor patru angajaţi ai cabinetului, iar 2.000 lei pentru organizarea de dezbateri şi conferinţe.

„Unul dintre angajaţi ţine secretariatul, altul e specia­lizat pe drept – sunt oameni care vin în audienţă cu probleme care ţin de juridic. Ceilalţi doi angajaţi se ocupă de relaţia cu presa şi documentarea pentru întrebări şi interpelări adresate Guvernului“, a declarat Movilă.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Advertisements

Related posts

Comunicat de presă: Florin Constantinescu a convocat instituțiile centrale la Barajul Lunca Pașcani

Redacția

Metoda lui Ciuhodaru pentru plata parlamentarilor: Eşti activ, primeşti bani

Redacția

Pleşu: Suntem conduşi de un şmecheraş de cartier, în alianţă cu un mediocru purtător de costume „liberale“ fine

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site