NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Virus mortal în China. Ce măsuri ia România

Autorităţile au constituit, astăzi, un grup de lucru interministerial pentru monitorizarea şi inervenţia rapidă în situaţia apariţiei în ţară a unor cazuri de infecţie cu noul coronavirus ce a făcut deja nouă morţi în China.

Fac parte reprezentanţi de la ministerele Sănătăţii şi de Interne şi specialişti în microbiologie şi boli infecţioase. Au fost decise rapid şi primele măsuri, anunţate de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila: Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. E vorba de spitalele de boli infecţioase „Matei Balş” şi „Babeş” din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi bineînţeles există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare inclusiv a medicilor de familie.

Vor fi luate măsuri suplimentare şi la aeroporturile internaţionale, unde urmează să vină echipe de permanenţă medicală. De asemenea ar urma să fie instalate aparate care să identifice rapid persoanele cu febră ce vor să intre în ţară, a explicat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel:

Adrian Streinu-Cercel: Am făcut o recomandare şi această recomandare va fi trimisă de către Ministerul Sănătăţii către Ministerul Transporturilor, astfel încât se ia în calcul aplasarea de astfel de camere termice pentru determinarea pacienţilor cu febră. Oricum datorită modificării circulaţiei microorganismelor, pe Terra, încet, încet fie că nu e anul ăsta, dar la anul sigur va deveni standard operaţional pentru toate aeroporturile internaţional din lume.

Adrian Streinu Cercel, manager Institutului de Boli infecționase Matei Balș: “Atunci când pun diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar. Te doare capul, faci febră, te dor muşchii, ai o stare ca şi cum ai fi bătut, e gripa, nu ai nevoie de niciun test. Acum moda asta, facem teste de dimineaţă până seara şi bombardăm camerele de gardă cu zeci de paciente este o aiureală, nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea e staţi fraţilor acasă, sunaţi medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba. ”

Autoritățile au vorbit, de asemenea, despre intensificarea triajului în școli și grădinițe. Cei din Sănătate spun că triajul trebuie făcut de medici și asistente, iar în unitățile în care nu sunt asistene și medici, profesorii ar putea fi cei care să facă triajul.

O astfel de propunere nu a fost pe placul sindicaliștilor, care cer ca în unitățile școlare să fie detașate asistente din spitale.

Pe de altă parte, secretarul de sat din ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că numărul asistentelor este foarte mic și nu s-ar putea detașa asistente în școli și grădinițe, însă autoritățile locale ar putea face contracte part-time cu medicii de familie, care să facă singuri acest triaj.

sursa www.radioiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Protest după ce o gravidă suspectă de coronavirus a fost dusă la Elena Doamna să nască

Redacția

Tratament scump aprobat pentru pacienţii cu scleroză multiplă: 30.000 lei /doză

Redacția

Dieta Volumetrics. Ce presupune regimul alimentar care-ţi permite să mănânci mult

Redacția
Încarcă...