NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Vin banii pentru profesori

Victorie dupa 6 ani de procese. Profesorii ieseni au castigat in instanta  dreptul de a beneficia de majorarile salariale  promise de Guvernul Tariceanu in anul 2008.

Este vorba de cresterea cu 50 la suta a lefurilor,  hotarare care nu a mai fost pusa in aplicare din  cauza crizei economice. Insa iata, cadrele didactice au aratat ca  sunt mai puternice.

Primarii din judetul Iasi au fost convocati astazi  la o sedinta cu sefii Inspectoratului Scolar si  ai Directiei Generale a Finantelor Publice. Pana la debutul vacantei de iarna, edilii vor trebui  sa convoace sedinte de consiliu local pentru a  aproba alocarea sumelor cuvenite cadrelor  didactice.

  

La nivelul judetului Iasi este vorba despre  aproape 56 de milioane de lei, bani care  inseamna 50 la suta in plus la salarii din anul  2008 incoace.

Violeta Amariei, lider Sindicatul  Gheorghe Asachi: “Din punctul nostru de vedere, eu  cred ca nu este greu sa se aplice acum, pana pe  19 decembrie, avand in vedere ca sumele sunt,  legislatia exista, deci trebuie bunavointa, atat  de la consiliile lopcale implicate, unitatile  scolare deja sunt pregatite pentru a primi  acesti bani, trezoreriile la fel. Deci singura  veriga care am avea-o noi acum, o mica  problema, dar poate in urma sedintei de zi n-o  s-o mai avem, sunt acele sedinte de consilii  locale”.

Primarii au dat asigurari ca, pana la debutul  vacantei de iarna, cadrele didactice isi vor  primi banii in cont.

Constantin Cernescu, primar  Harlau: “Imediat vom face o convocare a  Consiliului Local, vom face o rectificare  bugetara, si incepand de martea viitoare, cred  ca asta inseamna 15 sau 16, dam drumul la  bani la toti profesorii care au de luat”.

Dan Carlan, prefect Iasi: “Apreciem ca sunt intrunite toate  conditiile pentru ca sumele alocate prin act  normativ la nivel de lege, ordonanta de  rectificare a bugetului, cu destinatia plati  anticipate a obligatiilor catre cadrele didactice,  obligatii izvorate din hotarari judecatoresti,  sa poata fi procesate si efectiv achitate pana la  termenul limita care este vinerea viitoare, 19  decembrie. Asta este motivul pentru care am  invitat astazi la o discutie operativa  primarii, ca si conducatori ai  administratiei locale, contabilii primariilor si  secretari fiecare avand atributii specifice”.

In anul 2008, Guvernul de atunci condus de  premierul Calin Popescu Tariceanu a adoptat o  hotarare privind majorarea cu 50 la suta a  salariilor cadrelor didactice.

Presedintele Traian Basescu a promulgat si o  lege in acest sens, insa aceasta nu a mai fost  pusa in aplicare.

Insa sindicalistii din invatamantul  preuniversitar au cerut in instanta aplicarea legii. Acum fiecare cadru didactic va primi cateva   mii de lei in plus in conturi.

telem.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Gala matematicienilor, de anul acesta, anunțată la Casa de Cultură

Răzvan Grecu

Focar de coronavirus la Secția de Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului Municipal. O pacientă a decedat

Oana Cordoneanu

Rezultatele repartizării computerizate în liceele din Pașcani și Târgu-Frumos

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site