NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Unul din trei ieşeni a semnat pentru prezidenţiabili

Partidele au reuşit la Iaşi o performanţă demnă de Cartea Recordurilor – au strâns, în câteva săptămâni, semnături de la o treime din populaţia cu drept de vot. Numărul de semnături este mai mare şi faţă de prezenţa la urne de la ultimele alegeri.

 

Partidele ieşene au finalizat campaniile de strângere de semnături pentru prezidenţiabili. Potrivit cifrelor oficiale înaintate de către partide, filialele ieşene au convins peste un sfert din alegătorii ieşeni să semneze pentru susţinerea candidaţilor. Şase organizaţii au colectat un număr de 215.600 de semnături, potrivit reprezentanţilor filialelor. Spre diferenţă, la europarlamentare, s-au prezentat la vot 194.577 de ieşeni dintr-un număr total de 706.002 alegători înscrişi în listele electorale.
Semnături mai multe decât votanţi
Cifrele făcute publice de către PSD, PNL, PDL, PMP, PPDD şi PLR ridică unele semne de întrebare, atât timp cât numărul total de semnături este cu 61.8% mai mare decât votanţii partidelor menţionate la alegerile europarlamentare. Cea mai mare diferenţă este la PPDD. Liderii filialei susţin că au trimis la Bucureşti pentru candidatura lui Dan Diaconescu un număr de aproape 20.000 de semnături, cu peste 160% mai mult decât votanţii acestui partid. „Noi am avut şi 1.000 de semnături invalidate”, a susţinut şeful PPDD Iaşi, Alin Aivănoaiei. Raportat la numărul de votanţi, pe locul doi sunt liberalii, cu un număr dublu de semnături. „Vom trimite la Bucureşti în jur de 65.000”, a spus ieri un reprezentant al PNL. Numărul este cu 111% mai mare decât votanţii PNL. Podiumul este închis de către PDL Iaşi, cu aproximativ 24.000 de semnături, cu 48% mai mult decât numărul de votanţi. „Noi am trimis deja în Modrogan (sediul central al PDL, n.r.) semnăturile şi se fac verificări, atât la Iaşi, cât şi în Bucureşti”, a precizat liderul PDL Iaşi, Dumitru Oprea. Nici cei de la PMP nu s-au lăsat mai prejos, cel puţin la nivel declarativ. „Avem 15.000 de semnături”, a spus şeful PMP Iaşi, Petru Movilă. Cifra este cu 44% mai mare decât votanţii PMP la europarlamentare. Cea mai mică diferenţă se înregistrează în cazul alianţei PSD – UNPR – PC. „Au fost trimise aproape 80.000 de semnături”, a menţionat vicepreşedintele PSD Iaşi, Cristian Stanciu. Raportat la numărul de votanţi de la euroalegeri, alianţa a colectat cu 17% mai multe semnături. În ceea ce priveşte Partidul Liberal Reformator (PLR), cea mai nouă organizaţie de pe scena politică, şefii de la Iaşi spun că au strâns 11.600 semnături. PLR este format din foşti membri ai PNL.
Marţi ştim oficial candidaţii la prezidenţiale
Primul candidat înscris oficial în cursa prezidenţială este Victor Ponta, din partea PSD – UNPR – PC. Termenul pentru depunerea semnăturilor şi a documentelor aferente candidaturii este 23 septembrie. Biroul Electoral Central (BEC) nu deţine resurse informatice pentru verificarea listelor de semnături, singurul document care atestă veridicitatea acestora fiind declaraţia pe propria răspundere a celor care au întocmit listele. Însă, se fac unele verificări prin sondaj, astfel că este posibil ca unele liste de susţinere să fie invalidate, în cazul în care există contestaţii. Campania electorală va debuta pe 3 octombrie, iar alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 2 noiembrie (turul I) şi 16 noiembrie (turul II).

215.600
Acesta este numărul de semnături pe care partidele ieşene susţin că l-au strâns pentru susţinerea prezidenţiabililor. Cifra este cu 61,8% mai mare decât numărul de votanţi ai acestora de la alegerile europarlamentare şi reprezintă peste un sfert din alegătorii ieşeni

 

 Sursa: ziarulevenimentul.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Lobby parlamentar pentru îmbunătățirea rețelei de medicină școlară

Redacția

PDL vrea informatizarea registrului agricol

Redacția

Vizita delegației Partidului Social Democrat în Republica Moldova

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site