NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un medic ieşean avertizează: “Răcirea bruscă măreşte riscul de infarct!”

  

 Vremea rece şi umedă le poate crea probleme majore de sănătate unor persoane, în special celor care aparţin unei grupe de risc, precum vârstele extreme, sau cei cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice ori metabolice.

 

Expunerea la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecţiunile respiratorii acute, precum laringo-traheo-bronşitele, otitele, sinuzitele, pneumoniile, crizele de astm bronşic, dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infarct miocardic, angina pectorală sau insuficienţă cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creşterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau apariţia nevralgiilor, artralgiilor şi a puseelor de lumbago. Temperaturile extrem de scăzute duc la creşterea numărului şi gravităţii cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială şi infarct miocardic. La fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creşte cu 2%, astfel încât, în aceste zile, riscul de infarct creşte chiar cu peste 30%“, a precizat medicul ieşean Tudor Ciuhodaru.

Conform acestuia, nu e de mirare că, de la primele ore ale dimineţii, se înregistrează adesea cel puţin 5-10 pacienţi cu patologie cardiacă determinată sau agravată de frig şi alţi 10-15 pacienţi au nevoie de asistenţă medicale pentru ,,viroze respitarorii”.

Întrucât variaţiile termice importante reprezintă un fenomen normal al acestei perioade, vă recomandăm ca, pentru prevenţia afecţiunilor determinate sau agravate de frig şi umezeală, să respectaţi trei reguli simple:

Advertisements

1. Evitaţi stresul termic (îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repaosului în spaţii încălzite);

2. Evitaţi aglomeraţiile şi respectaţi regulile de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură când tuşim sau stranutăm;

3 Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor, mentionând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă, ci şi potenţial periculoasă, pentru că duce la selecţionarea germenilor rezistenţi, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite” a încheiat medicul ieşean.

Advertisements

sursa www.oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

România, ţara cu cea mai mică rată a depresiei cronice la nivel european

Redacția

România a depășit pragul de 3.000 de infectări în 24 de ore

Redacția

(Video) Pilotul SMURD Iași, Sebastian Stolerciuc, povești în premieră din elicopterul speranței! De la 19 ani, salvează destine cu prețul propriei vieți

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site