În ultimul deceniu, roverul Curiosity a detectat în mod repetat metan pe suprafața planetei Marte. Acest gaz este adesea produs de microbi, așa că ar putea semnala existența vieții pe Planeta Roșie. Însă scepticii au sugerat că metanul detectat de Curiosity ar putea avea o origine mult mai banală.
Într-un articol publicat în Journal of Geophysical Research: Planets, Sébastien Viscardy și colegii săi sugerează că metanul ar putea proveni chiar din interiorul roverului Curiosity, și nu din atmosfera marțiană.
Ei propun un experiment care ar putea face diferența între o sursă biologică și una tehnologică.
Cercetătorii susțin că există motive serioase să creadă că ceva nu este în regulă. Fiecare măsurătoare de metan raportată de spectrometrul lui Curiosity este, de fapt, o medie a trei măsurători individuale.
Deși aceste medii tind să indice prezența metanului, valorile individuale sunt mult mai variabile, ceea ce pune sub semnul întrebării rezultatele.
Roverul Curiosity a detectat în mod repetat metan pe suprafața lui Marte
Un alt aspect problematic este instabilitatea presiunii gazelor din spectrometru. Cele două compartimente principale – camera de foreoptică (care conține sursa laserului) și celula cu proba de aer marțian – sunt concepute să fie etanșe atât între ele,