NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Un copil prevenit poate fi un copil salvat! Campanie IPJ de responsabilizare în trafic

Înainte de începerea anului şcolar, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a lansat o campanie de relaţii publice prin care informează şi atenţionează totodată asupra pericolelor la care se expun copiii în drumul spre şcoală. Poliţiştii trag un semnal de alarmă şi subliniază faptul că principalele cauze de producere a accidentelor în care sunt implicaţi minorii, la nivelul judeţului Iaşi, sunt traversarea neregulamentară de către pietoni, neacordarea priorităţii pietonilor şi abaterile săvârşite în calitate de biciclişti.

 

Începe noul an şcolar! Traficul rutier se aglomerează, şoferii se grăbesc să ajungă la şcoală cu cei mici şi apoi la serviciu, coloane de maşini pe marile bulevarde, agitaţie, neatenţie. Toate acestea fac strada un mediu nesigur, în special pentru cei mici, care ies de sub supravegherea directă a părinţilor. Fie că se deplasează la şcoală pe jos, cu mijloacele de transport în comun sau sunt transportaţi de către părinţi cu autovehiculele personale, şcolarii sunt predispuşi riscului rutier mai mult ca oricând.

  

Dinamica accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi minorii, relevă vulnerabilitatea acestora în faţa pericolelor din trafic. Astfel, pe perioada anului şcolar precedent, 2014-2015, la nivelul judeţului Iaşi s-au produs un număr de 172 accidente în care au fost implicaţi minori cu vârste între 7-18 ani, acestea fiind soldate cu 4 morţi, 61 răniţi grav şi 171 răniţi uşor.

Capacitatea copilului de a percepe distanţele, vitezele de deplasare ale autovehiculelor şi chiar traficul rutier în ansamblul său, îl face pe acesta vulnerabil într-un mediu atât de nesigur.

Rolul cel mai important în conştientizarea minorilor asupra pericolelor din trafic îl au părinţii. În acest sens, în vederea prevenirii implicării minorilor în accidente de circulaţie, Poliţia Rutieră face părinţilor următoarele recomandări:

 stabileşte reguli clare în ceea ce priveşte drumul de acasă la şcoală şi înapoi şi însoţeşte-l, pe copilul tău, de cât mai multe ori pe acest itinerariu, explicându-i pericolele la care este predispus;

 învaţă-l că strada nu e loc de joacă;

 oferă-i un exemplu pozitiv prin comportamentul tău, indiferent că eşti pieton sau şofer; copilul învaţă privindu-te pe tine şi atunci când va fi singur, te va copia în comportament;

 în funcţie de vârsta copilului, învaţă-l regulile de circulaţie care să-i asigure siguranţa în trafic; astfel, dacă pe cei cu vârste fragede îi înveţi regulile privind traversarea străzii, deplasarea pe drumurile publice, semnificaţia culorilor semaforului, a anumitor indicatoare sau marcaje rutiere, cu adolescenţii poartă conversaţii, care să-i ajute să conştientizeze pericolele la care sunt supuşi şi răspunderea pe care trebuie să şi-o asume în cazul în care vor conduce autovehicule (inclusiv mopede) fără a fi posesori de permise de conducere sau aflându-se sub influenţa alcoolului.

 

Nu uitaţi! Un copil prevenit poate fi un copil salvat!

Biroul de Presă al IPJ Iaşi. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Accident mortal la Războieni: Femeie aruncată în șanț de o autoutilitară

Redacția

Bărbat din Gâștești găsit spânzurat. Un membru din familie i-a tăiat funia

Redacția

Un autoturism care a luat foc a fost abandonat pe marginea drumului

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site