RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Tutun de Valea Seacă. O familie de tineri a investit într-o afacere unică în zonă (FOTO-VIDEO)

O familie de tineri din Valea Seacă a decis în urmă cu doi ani să dezvolte o afacere unică în zonă. Este vorba despre plantații de tutun. S-au hotărât să facă acest lucru după 12 ani petrecuți la muncă în Italia, pe câmpurile din apropierea orașului Napoli, la cules și plantat de tutun.

 

Și-au dat seama rapid că este o afacere foarte profitabilă și au investit toți banii câștigați în străinătate în plantații de tutun la Valea Seacă.

  

Au început cu 3 hectare

Cei doi sunt soții Alina și Daniel Pleșcan. În anul 2012 au arendat o suprafață de 3 hectare de teren pe care au început să o lucreze. Atunci au venit în țară, au tocmit niște muncitori cărora le-au explicat cum trebuie plantată sămânța și au plecat în Italia. Faptul că nu au stat acasă să se ocupe de culturi a făcut ca  producția să nu fie una extraordinară, ca și calitate.  

”Ideea de bază a fost că noi am lucrat în acest domeniu în Italia și acolo am învățat tot ce știm despre tutun. Fiind în cunoștință de cauză și având toate atuurile, am început să plantăm tutun. Semințele  sunt aduse din Italia. Toate le aducem din Italia, mai puțin turba pe care o cumpărăm intern și plăcile de polistiren care vin folosite an de an. Din 2012 realizăm această afacere, fiind al treilea an de cultură”, ne-a declarat Daniel Pleșcan.

Acesta spune că cei care cumpără tutunul produs de el, îl plătesc în funcție de calitate: produsul calitatea I e plătit cu 1,2 euro/kg, însă prețurile scad până la 40 de centi.

Conștient de faptul că dacă obțin marfă calitatea întâi crește profitul, au investit și mai mult în utilaje. Și-au cumpărat mașină de cusut frunzele și una de însămânțat, pe care au plătit 2500 euro, respectiv 3000 de euro. La acestea se adaugă și construcția serelor,dar și mâna de lucru la culesul și sortarea frunzelor.

O astfel de afacere se amortizează în timp

De curând a mai arendat încă 3 hectare de teren pe care le cultivă cu tutun. Daniel Pleșcan spune că este o investiție destul de mare pe care o poate amortiza în timp, nu peste noapte.

Pământul pe care îl cultivă cei doi soți l-au înregistrat și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din Iași, iar subvenția pe care o primesc este de 1270 lei/ha. Media de producție este de o tonă pe un hectar.

 Tutunul se culege de 4 ori pe an

Tânărul fermier ne-a explicat și cum funcționează afacerea sa. Până în luna mai se plantează semințele de tutun după ce sunt pregătite prin diverse procese aparte. În luna iunie au prima producție, frunzele se culeg, se separă, se leagă iar mai apoi se pun la uscat în sere speciale la o anumită distanță de sol pentru ca aerul să circule printre frunze pentru a le usca mai bine.

”Este o afacere destul de costisitoare. Trebuie să ai bani ca să începi și cel mai important este să știi ce ai de făcut. Tutunul este cules de patru ori pe an în cazul în care anul este bun, iar dacă nu crește îndeajuns facem numai trei culesuri. E și în funcție de sol, dacă este bine lucrat, dacă va ploua sau dacă nu va ploua. Plantatul se face în două moduri, respectiv cu mașina de plantat sau manual, culesul este manual mereu, iar cusutul este la mașină”, a mai adăugat acesta.

În Italia, datorită climei, frunzele se usucă în 21 de zile, la noi clima fiind mai rece, poate dura și până la două luni . În lunile iulie și august au de cules din nou, iar în septembrie au strâns ultima producție din an.

Cultivarea tutunului nu este pe placul Uniunii Europene

În momentul de față, tutunul crescut la Valea Seacă ajunge la Zimnicea, la o firmă controlată de cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae. De aici ajunge pe piața din Europa , dar o parte rămâne și în țară. Cei de acolo vin cu specialiștii lor, sortează tutunul uscat, îl încarcă în mașini, plătesc și pleacă.

”Este o afacere profitabilă, dar profiturile nu sunt pe atât de mari pe cât s-ar aștepta unii. Tutunul de la Valea Seacă pleacă la Zimnicea, la Ioan Nicolae, fiindcă el are o firmă de prim procesare. Acesta  îl cumpără de la noi, îl procesează și îl livrează pe piață mai departe în România și nu numai”, ne-a declarat Daniel Pleșcan.

Dezamăgirea fermierului din Valea Seacă este aceea că Uniunea Europeană nu agreează astfel de culturi, deși nu sunt folosite doar în producere țigărilor, și nu acordă nici un fel de sprijin financiar.

”Din tutun nu se fac doar țigări, el este folosit și în industrie. Se fac cleiuri speciale pentru mobilă,  coloranți, se folosește în industria farmaceutică, parfumuri”, a completat fermierul.

Sfaturi pentru cei care ar vrea să investească

Întrebat de reporterii noștri ce le recomandă celor care ar dori să investească într-o astfel de afacere, Daniel Pleșcan ne-a declarat că este important să ai niște sume consistente care să le investești, dar trebuie să și cunoști câteva detalii din cultivarea și culesul acestei plante. 

Ca și sfat, țin să spun că tutunul este o cultură tehnică, se lucrează foarte mult manual, este profitabilă dacă o lucrezi pe suprafețe mici. Sunt colegi în țară care merg în deficit fiindcă au plantat 30-40 hectare și nu îl pot lucra.  Această cultură este una tehnică, am putea să o comparăm cu cea a legumelor, dar la o scară mult mai înaltă, cu cheltuieli semnificative. Câștigul este, dar nu deodată, ci în timp”, a mai concluzionat Daniel Pleșcan.

 {flv}diverse/Reportaj Tutun{/flv}

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ministrul PNL Boloș încurajează “Turnătoria fiscală”: cetățenii care îi denunță pe evazioniști ar putea primi un procent din valoarea fraudei

Redacția

Sistemul de garanție pentru sticle, aproape de avizare. Cum va funcționa și când intră în vigoare

Redacția

Firmele care nu şi-au declarat afacerile vor primi impuneri din oficiu

Redacția
Încarcă...