NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Truda apicultorilor, miere puțină și prețuri mici

Mierea! Cu toţii o iubim şi o consumăm, iar produsele apicole sunt foarte căutate de români, însă puţin ştiu şi etapele şi truda apicultorilor pentru a aduce un produs finit pe piaţa agro.alimentară. Din păcate preţul mierii din România este cel mai mic la nivel european, iar anul acesta a fost catastrofal pentru apicultorii noştri.

O drumeţie de 25 de km pe biciclete, din Târgu Mureş în satul Pănet. Curentul slow food i-a ghidat pe cei 10 participanţi spre acest loc pentru a cunoaşte un apicultor local care să îi înveţe tainele meseriei sale.

Claudia Rânja, coordonator comunitatea slow food Târgu Mureș: Scopul acestor întâlniri este de a pune faţă-n faţă producătorul cu consumatorul, cel mai bun mod în care să ştim ce mâncăm este să cunoaştem în mod direct producătorul.

Rezervările s-au făcut exclusiv online, iar la faţa locului participanţii au fost întâmpinaţi cu un picnic cu de toate. 7 specialităţi de miere cremă, tarte cu fructe şi miere, polen crud sau crumble cu cremă de iaurt.

Aş investi mai degrabă într-o miere de genul acesta, decât într-o miere la jumătate de preţ de pe raftul unui supermarket şi nici nu ştii nimic despre ea.

Anul acesta i-a pus în dificultate pe apicultori. Pandemia, dar şi vremea nefavorabilă le-au adus producţii mult mai mici.

Szabolcs Fogarasi, reprezentant stupină: Anul acesta a fost unul greu, în prima parte a anului am avut multe ploi, chiar când se dechidea salcâmul, s-a făcut miere de salcâm, dar mult mai puţină ca altă dată. Mierea polifloră s-a făcut mai multă, ne-a salvat.

Din cauza scăderii producției, apicultorii preconizează creșterea prețului cu maximum 10%. Chiar şi acest lucru nu le va acoperi pierderile din acest an.

Vaida Ioan, apicultor: Eu nu am mai crescut preţurile la miere, la produsele apicole cam de 5 ani am aceleaşi preţuri.

România se află la coada clasamentului în ceea ce privește prețul mierii poliflore predată procesatorilor. Din acest motiv mulți producători aleg să vină ei spre client.

Margareta Ciupe, apicultor: Am ales varianta de a ne adresa clientului final, după ce ani de zile am dat-o firmelor procesatoare.

Vaida Ioan, apicultorÎn ultima perioadă am văzut creştere la vânzări, sunt foarte interesaţi de calitatea produselor.

Preţurile variază în funcţie de tipul de miere. Preţurile sunt între 25 şi 30 de lei per kilogram.

observator

Advertisements

Related posts

Microîntreprinderile au mai mult timp să depună proiectele pentru fonduri UE

Redacția

Firma primarului Dumitru Pantazi „are” din 2014 zero angajați și profit de un milion de euro: „Nu mă întrebaţi pe mine, nu mă ocup eu de firmă, doar am acţiuni. Eu sunt în Germania”

Răzvan Grecu

Județul Iaşi are 12 produse atestate tradiţional. Printre ele se află și „plăcinte poale-n brâu” din Moțca

Redacția
Încarcă...