RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Strugurii româneşti, în topul celor mai bune soiuri din lume

Este oficial: strugurii româneşti sunt printre cei mai buni din lume. Cele mai cunoscute tipuri de struguri de masă, atât din ţară, cât şi din străinătate, au fost jurizate la Valea Călugărească. Specialiştii au analizat în detaliu fiecare varietate şi, fără dubii, au decis că soiurile româneşti sunt demne de podium.

La un strugure de masă, prima dată trebuie să analizăm aspectul, spun specialiştii. Urmărim uniformitatea boabelor, mărimea, dar şi culoarea care trebuie să fie aceeaşi pe întreaga lugime a ciorchinelui.

Vremea capricioasă a afectat anul acesta recolta din toate centrele viticole din Prahova. Cu toate acestea, calitatea fructelor a rămas la înălţime.

Viorel Morărescu, director Politici Agricole MADR: Chiar daca vor fi cantităţi mai mici, vom avea o calitate mult mai bună.

  

Ing. Vlad Filip, șef fermă ICDVV Valea Călugărească: Au scăzut destul de mult în greutate, însă lucrul poate să fie şi bun pe partea calităţii.

Lipsa forţei de muncă este o problemă pentru viticultorii din Prahova. Ca să nu rămână cu viile neculese, aceştia au început să caute şi să aducă lucrători de la sute de kilometri distanţă.

Ing. Vlad Filip, șef fermă ICDVV Valea Călugărească: Din păcate oamenii preferă să stea pe ajutoarele sociale, oamenii locali, din zonă şi noi trebuie să apelăm la oamenii care mai rămân în celelalte zone ale ţării.

Institutul de Cercetare de la Valea Călugărească are în acest moment în lucru aproximativ 50 de hectare de viţă de vie, iar mai bine de 20 de oameni din zona Moldovei au venit să lucreze aici. Este important de ştiut că unii dintre ei vin aici de 10 ani, să lucreze în Prahova.

Ing. Vlad Filip, șef fermă ICDVV Valea Călugărească: Sunt oameni foarte muncitori, oameni serioşi, avem avantajul că ei vin aici şi pleacă mai greu, adică ne putem folosi de ei o perioada mai lungă de timp.

Printre culegători sunt familii întregi, dar şi mulţi tineri care caută să câştige un ban în plus.

Anul acesta, la concursul de struguri au fost prezentate 43 de soiuri, iar câştigătorul va fi ales atât de specialiştii, cât şi de invitaţi.

observator

Related posts

O poveste de succes din Oltenia. Cum a renăscut Reloc Craiova după ce a fost preluată de Grampet Group

Redacția

Legumicultorii și apicultorii sunt invitați la o întâlnire cu reprezentanții DAJ Iași , la Primăria Pașcani

Oana Cordoneanu

Scumpiri considerabile în România, la finalul anului 2020

Redacția
Încarcă...