NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Poşta Română a fost la un pas de a intra în insolvenţă

Unul dintre cele mai critice momente prin care a trecut compania a fost în septembrie 2017.

 

Poşta Română era o companie în pericol să intre în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate, iar acum este o firmă solvabilă, după ce au fost achitate datoriile către 15 parteneri pe partea de cash-collection, potrivit unui raport trimis joi de fostul director al companiei, Elena Petraşcu, care a anunţat că şi-a prezenat demisia. Petraşcu a demisionat joi din funcţie, fiind numită secretar general la Ministerul Transporturilor, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţi ai companiei. Mandatul ei la conducerea Poştei Române urma să expire în luna aprilie. Ea a fost numită în octombrie 2017 la conducerea Poştei Române de Lucian Şova, actualul ministru al Transporturilor, care, la vremea respectivă, era ministrul Comunicaţiilor. Poşta Română se află în subordinea Ministerului Comunicaţiilor.

În septembrie 2017, compania era în pericol de insovenţă, potrivit raportului trimis joi. ”La sfârşitul lunii septembrie 2017, Poşta Română se afla în situaţia de risc major de intrare în insolvenţă, din cauza stării financiare în care se regăsea compania, acumulând datorii majore, atât faţă de bugetul de stat, conform raportului Curţii de Conturi a României, cât şi faţă de partenerii Poştei Române pentru activitatea de cash-collection”, se arată în raport. Elena Petraşcu a subliniat că, în prezent, la plecarea sa din companie, Poşta Română este solvabilă, fiind achitate o parte din datorii. ”La plecarea mea din companie, ţin să precizez că Poşta Română este solvabilă, stabilă, cu perspective din ce în ce mai conturate pentru dezvoltare. Indicatorii economici sunt pozitivi. Vă dau câteva exemple: am stins datoriile către 15 parteneri pe partea de cash-collection. Am efectuat plăţi de 580.386.142 lei, în ultimele 4 luni (fără a contabiliza pensiile şi salariile angajaţilor). Toate aceste plăţi se concretizează într-o datorie exponenţial mai mică faţă de bugetul statului. De la 188.725.743 lei, în octombrie 2017, am scăzut la 95.433.511 lei, în prezent.

Aproape 50% din datoria companiei către ANAF este plătită, iar taxele curente au fost achitate complet, lună de lună”, a declarat Petraşcu, în cadrul comunicatului. Pe partea de cash-collection, fără a socoti datoria către grupul Telekom, Poşta Română are, în prezent, plăţi restante de 119.727 lei, potrivit Elenei Petrşcu. ”Luaţi, vă rog, în considerare că acelaşi grup de datorii totaliza în luna octombrie 2017 peste 34.000.000 lei. Plăţile s-au efectuat în condiţiile în care s-au achitat toate salariile la timp, fără nici un fel de scădere, dimpotrivă, cu reîntregiri de norme în reţea şi cu creşteri ale brutului. Mai mult decât atât, în aceste ultime 4 luni, compania şi-a derulat planul de investiţii, achiziţionând atât linii tehnologice la Fabrica de Timbre, cât şi autovehicule”, a afirmat Petraşcu.

Ea consideră că cel mai important eveniment este demararea procedurii de capitalizare. ”Poate cel mai important eveniment din aceste luni este, însă, demararea procedurii de capitalizare a companiei. Apreciez deosebit de mult relaţia pe care Poşta Română a dezvoltat-o cu acţionarul său principal. Capitalizarea cu 170.000.000 de lei a companiei poate reprezenta un moment zero care, cumulat cu ce s-a făcut, în ultima perioadă, determină, ireversibil, revitalizarea Poştei Române”, a afirmat Petraşcu.

 Sursa 

Advertisements

Related posts

Secretul unei afaceri de succes! Un tanar pascanean a renuntat la viata de lux pentru a vinde asa ceva

Redacția

O pășcăneancă în top 200 cele mai puternice femei din business

Redacția

Ești mămică? Poţi primi mai mulţi bani. Află cum

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site