RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Trei tineri au ajuns la spital după ce au copiat la un examen! Căștile magnetice s-au blocat în ureche!

Producatorii castilor minuscule si-au atins scopul si anul acesta in randul elevilor si studentilor ieseni. In perioada examenelor, castile metalice se vand mai ceva ca painea calda. Castile minuscule utilizate pentru copiat in timpul examenelor si-au castigat celebritatea in Romania in urma cu aproximativ zece ani.

 

  

Treptat, din cauza incidentelor inregistrate, numarul de elevi si studenti utilizatori a scazut considerabil. In Iasi, de la finele lunii mai si pana in prezent, la Spitalul Clinic Judetean de Urgente “Sf. Spiridon”(UPU) Iasi s-au prezentat trei tineri ieseni care au avut nevoie de ingrijiri speciale, dupa ce au constatat ca nu mai puteau scoate castile minuscule din urechi. Medicii ieseni avertizeaza faptul ca utilizarea acestor tipuri de casti poate provoca complicatii serioase.

Se poate ajunge la operatie!

Perioada examenelor a inceput si, odata cu ea, elevii si studentii si-au luat toate masurile de precautie ca le vor trece. In cautarea unei tehnici noi pentru copiat, dispozitivele metalice de aplicat in ureche si-au castigat celebritatea. Daca cu ani in urma informatiile necesare pentru examen erau scrise pe fituici, pe banca, sub banca, pe maini sau pe picioare, iata ca evolutia tehnologiei a venit la pachet si cu crearea acestor dispozitive de copiat. Ceea ce neglijeaza insa studentii si elevii in perioada de zbucium a examenelor este ca aceste dispozitive pot provoca afectiuni grave la nivelul urechii.

Medicii ORL-isti sustin ca, in general, tinerii se prezinta la spital imediat dupa examen, dupa ce constata ca nu mai pot scoate casca din ureche. Comparativ cu anii precedenti insa, cazurile de acest tip s-au diminuat.

“Putem constata o scadere a numarului de persoane care se prezinta la noi cu aceasta problema. In urma cu zece ani, cazurile de acest fel erau extrem de frecvente. Aceste casti se introduc in ureche, iar mai apoi se scot cu ajutorul unui magnet. De multe ori insa, scoaterea lor cu ajutorul magnetului nu functioneaza. Ceea ce este cel mai grav in aceasta situatie, este faptul ca, in unele cazuri, pot aparea complicatii ca inflamarea timpanului”, spune Dragos Palade – medic primar ORL.

Tinerii isi introduc in ureche un receptor minuscul de marimea unei baterii de ceas, cu ajutorul unui magnet. Introduc atat de tare in unele cazuri, incat ajunge pe timpan, asa cum sustin medicii. Daca in interiorul urechii exista ceara sau o otita, receptorul se lipeste si, astfel, scoaterea lui este imposibila fara interventia unui medic specialist. Pentru a scoate aceste casti din urechile pacientilor, medicii folosesc un magnet puternic, iar daca acest procedeu nu are succes, se ajunge la operatie.

Preturile castilor hands-free variaza in functie de calitatea si brand-ul lor. Astfel, preturile sunt de la 20-25 de lei pentru inchiriat si se poate ajunge si la 150 de lei pentru a le achizitiona noi.

 sursa www.bzi.ro

 

Related posts

Starea de sănătate a populaţiei poate fi îmbunătăţită

Redacția

Cât de mult trebuie să mergi pe jos ca să îți îmbunătățești starea de spirit. Vei fi surprins!

Redacția

COVID 19: Semne clare că situaţia se agravează la Iaşi

Redacția
Încarcă...