RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Transportatorul feroviar de marfă din Grecia este vânat de patronul Remar Pascani

Grupul de companii Grampet-GFR, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, va participa la privatizarea Train OSE, operatorul de transport feroviar de marfă din Grecia.

La privatizarea Train OSE vor mai participa, printre alţii, un consorţiu format din Căile Ferate Ruse (RZD) şi Societatea Căilor Ferate din Franţa (SNCF), dar şi COSCO (China Ocean Shipping Company), cel mai mare furnizor de servicii de logistică şi shipping din China, se arată într-un comunicat Grampet. GFR, deţine indirect acţiuni la Remar Paşcani şi a cumpărat recent şI pachetul majoritar de la CFR Marfă, dar nu a semnat încă contractul de privatizare. “Invitaţia pe care am primit-o să participăm la privatizarea Train OSE sper că mai lămureşte o dată soliditatea şi bonitatea noastră ca agent economic”, a declarat Gruia Stoica în comunicat. Grampet aminteşte că în acest an a participat şi la alte două privatizări internaţionale, câştigând-o pe cea din Croaţia pentru HZ Cargo şi aflându-se în pole-position pentru BDZ Cargo din Bulgaria, unde aşteaptă decizia autorităţilor în legătură cu reluarea procedurii. Totodată, GFR a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au o dispută privind privatizarea companiei, Băsescu cerând ca Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitând avizul CSAT. CSAT s-a întrunit vineri pentru a discuta despre privatizarea CFR Marfă, dar nu a luat nicio decizie cu privire la trecerea companiei naţionale în proprietatea GFR. Guvernul a aprobat contractul cu GFR, în 24 iulie, susţinând însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei. Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei. Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că Guvernul ar trebui să desfăşoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfă, respectiv să publice în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern privind compania feroviară şi să nu pună statul în situaţia de a plăti despăgubiri. Tot luni, Grampet-GFR, grup deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a transmis un comunicat în care susţine că este ţinta unui atac coordonat din partea unei grupări de interese economice şi mediatice care urmăreşte să decredibilizeze grupul şi să “deraieze” privatizarea CFR Marfă.

  

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Alimentele, cea mai mare scumpire în luna noiembrie

Redacția

Excremente de urs la conservă, „autentic secuiești”, vândute în România. Șeful OPC: „Nu mi-a venit să cred”

Redacția

Premierul Cîțu anunță o anchetă la acordarea sprijinului Covid pentru IMM-uri. Ministrul Economiei acuză că se cumpără apartamente

Redacția
Încarcă...