RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Transfăgărăşanul a împlinit 40 de ani

Veteranii constructori genişti din garnizoanele Râmnicu Vâlcea şi Alba Iulia, care au participat la construirea şoselei montane Transfăgărăşan, au organizat la Bâlea Lac o ceremonie menită să marcheze împlinirea a 40 de ani de la inaugurarea drumului considerat de mulţi cel mai spectaculos din lume.

Şoseaua de mare altitudine, care a contribuit enorm la dezvoltarea turistică a Munţilor Făgăraş, are o lungime de aproape 92 de kilometri şi a fost construită în 4 ani şi jumătate. Ea conţine un tunel, aflat la 2.042 de metri altitudine, ce străbate muntele Paltinul de la sud la nord, pe o distanţă de 887 de metri.

Pentru construirea Transfăgărăşanului au fost utilizate 4 milioane de metri cubi de terasamente, 290 de mii de metri cubi de fundaţii, 600 de mii de metri cubi de suprastructură de macadam, 290 de mii de metri cubi de zidărie, 830 de lucrări transversale, 27 viaducte şi poduri şi s-au folosit peste 6 milioane de kilograme de explozibil, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Sibiu.

  

La ceremonia de aniversare a 40 de la inaugurare au participat şi autorităţile sibiene, iar Preşedintele CJ, Ioan Cindrea, a anunţat că instituţia pe care o conduce va finanţa ridicarea unui obelisc dedicat celor care au participat la construirea drumului.

„Datorită priceperii şi sacrificiului militarilor genişti putem să ne mândrim acum cu acest drum unic în lume. Vreau să vă asigur şi sprijinul pe care Consiliul Judeţean Sibiu îl va oferi pentru obeliscul pe care doriţi să îl ridicaţi şi care să arate tuturor celor care vor trece pe aici ce a însemnat realizarea Transfăgărăşanului”, a declarat Ioan Cindrea, la Bâlea Lac.

sursa agerpres.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

„Gol de aur” reușit aseară în Liga Campionilor de un fotbalist născut în zona Pașcani (VIDEO)

Marius Parteni

Afganistan: Talibanii au preluat controlul asupra a încă două capitale de provincii, în estul şi sud-estul ţării

Redacția

Ciolacu: Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără o reconstrucţie a R. Moldova

Redacția
Încarcă...