NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Traditii si obiceiuri la praznicul Sfintei Mucenite Filofteia – 7 decembrie

Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Mucenita Filofteia, o sfanta de numai 12 ani. Sfanta Mucenita Filofteia s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea in apropiere de orasul Tarnovo din Bulgaria de astazi, intr-o familie de tarani religiosi si saraci.

Mama ei s-a ocupat de educatia unicei ei fiice, pe care a crescut-o in spiritul evlaviei si al dreptei credinte. Din pacate, aceasta a murit cand fiica ei avea o varsta frageda. In sufletul copilei care postea si participa la slujbele religioase in biserica din localitatea natala, milostenia era o aleasa virtute. Dupa ce a ramas vaduv, tatal Sfintei s-a hotarat sa se recasatoreasca. Mama vitrega insa n-o iubea pe Filofteia, era aspra cu ea, o batea si o certa, parand-o tatalui ei de cate ori avea ocazia.

Cu toate acestea, Filofteia continua sa-i ajute pe saraci, daruidu-le din hainele ei si o parte din mancarea pe care trebuia s-o duca tatalui ei care muncea la camp. Adesea, tatal fetei se plangea sotiei ca nu-i ajunge mancarea pe care i-o trimetea cand muncea la camp. In schimb, aceasta se dezvinovatea, spunandu-i ca-i trimite multa mancare, cat sa-i ajunga toata ziua. In cele din urma, tatal Filofteii a aflat ca fiica lui impartea saracilor o parte din mancarea care i se cuvenea.

  

Intr-o zi, a vrut sa se convinga de acest lucru si a urmarit-o. In clipa cand s-a convins ca Filofteia impartea saracilor o parte din mancarea care i se cuvea, in culmea supararii, a vrut s-o bata si s-o traga de cosite, ca de obicei. Doar ca, orbit de manie, el a aruncat toporul pe care-l purta cu sine la camp spre Filofteia, ranind-o grav in picior. Din aceasta cauza, fiica lui, in varsta de 12 ani, a murit pe loc.

Advertisements

Documentele vremii spun ca locul acela a fost invaluit de o lumina puternica. Dupa ce furia lui s-a mai topit, tatal Sfintei Filofteia a vrut sa-i ridice trupul, dar n-a putut nici sa-l atinga, nici sa se apropie de acesta. Inspaimantat, ucigasul a alergat in cetate si le-a spus arhiepiscopului si conducatorilor cetatii ce nenorocire s-a intamplat si ca trupul fetei este acoperit de o stralucire cereasca.

Afland neasteptata veste, ahiepiscopul, insotit de mai-marii cetatii si de multa lume au pornit spre locul dramei cu multe lumanari aprinse, cu tamaie , rostind rugaciuni. Cand au vazut ca trupul copilei este invaluit de acea lumina dumnezeiasca, s-au minunat cu totii, laudandu-l pe Dumnezeul minunilor.

Apoi, impreuna cu arhiepiscopul, cei veniti au incercat sa ridice trupul sfintei si sa-l duca in cetate. Dar n-au putut sa-l urneasca din loc, nici cand au rostit multe rugaciuni si s-au inspaimantat. Trupul ei era greu ca piatra.

Atunci, s-au gandit ca sfanta poate vrea sa se odihneasca intr-un anumit loc sfant. De aceea, cei care-l ajutau pe tatal Sfintei Filofteia sa-i ridice trupul au inceput sa numeasca nume de tari, de manastiri si de biserici randuite in preajma locurilor natale, apoi si pe cele existente peste Dunare. Abia cand a fost pomenit numele Bisericii Domnesti din Targul Arges, trupul ei a devenit mult mai usor si cei prezenti,care asistau la ineditul eveniment, au trimis o scrisoare domnitorului Radu Voda ( cel care zidise acea biserica), vestindu-l ca Sfanta vrea sa se odihneasca in acel sfant lacas.

Cand au fost aduse in Tara Romaneasca, moastele au fost insotite de un mare alai, credinciosii purtau multe faclii, iar racla a fost asezata in Biserica Domneasca „Sfantul Nicolae,” pe atunci Catedrala Metropolitana, implinindu-se astfel vointa Sfintei Mucenite. Acolo s-au odihnit cinstitele ei moaste, pana cand a fost inaltata Manastirea Curtea de Arges de catre domnitorul Neagoe Basarab (sfintita in anul 1886). Atunci Moastele au fost mutate in biserica Manastirii , iar acum se odihnesc in Paraclisul acestui venerat lacas de cult.

Acolo sfintele moaste savarsesc in continuare multe minuni, tamaduind tot felul de boli, aducand alinare tuturor celor care se roaga cu evlavie si credinta.

Unele documente istorice mentioneaza ca Sfintele Moaste ale Mucenitei Filofteia au fost aduse in Tara Romaneasca dupa anul 1393, cand taramul bulgar de la Tarnovo a fost ocupat de turci. De asemenea, se mentioneaza si faptul ca, in timpul primului razboi mondial, Moastele au fost protejate si aduse in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti. Dupa razboi, racla a fost dusa din nou in lacasul ales de Mucenita.

Si in acest an, pe 7 decembrie, sfintele moaste ale Mucenitei sunt scoase din paraclis si asezate intr-un pavilion special, amenajat in fata bisericii Manastirii Curtea de Arges, pentru ziua de praznuire. Astfel, credinciosii veniti in numar foarte mare din toata tara in aceasta zi au posibilitatea sa se inchine la Sfintele Moaste.

Exista un blestem impotriva celor care fura bucatele din moaste

De peste 600 de ani,Tara Romaneasca este vegheata de Sfanta Mucenita Filofteia – serbata cu mare evlavie pe 7 decembrie.

Racla in care se odihnesc moastele Sfintei Filofteia a fost restaurata in anul 2004, la Monetaria Statului: atunci, s-a drapat lemnul cu catifea rosie, s-au aurit piesele din argint, s-a aurit din nou capacul, schimbandu-se piciorusele de sprijin, confectionate din aluminiu.

In plus, s-au inlocuit bucatile deteriorate din lemnul de chiparos. Mesterii de la Monetaria Statului au fost socati cand au gasit scris pe saculetul care invelea moastele un blestem prin care sunt afurisiti (blestemati) cei care ar indrazni sa instraineze fragmente din Sfintele Moaste:

“Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindca ne instiintam smerenia Noastra ca din Sfintele Moaste ale Sfintei Mucenite Filofteia, ce se afla in Biserica Domneasca din orasul Arges, s-ar fi risipindu in mici particele, iata dar, poruncim cuviosiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argesului, sa le pecetluiesti intr-un saculet de bogasin nou, lasandu-i afara numai mana cea dreapta pentru sarutarea norodului.

Si asa pecetluite sa le asezi in sicriu. Si sa stie fiescare sa se fereasca a nu cuteza sa ciupeasca, cat de putin din sfintele moaste, ca am pus blestem asupra cui ar cuteza a se atinge sa ia. Intr-aceasta si chip sa urmezi! Si sa fii blagoslovit! 1791, mai 10.” (Mitropolitul Cosma Popescu al Ungrovlahiei 1787-1792).

In sedinta Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din 28 februarie in toata tara. Numele sau se traduce prin “iubitoare de Dumnezeu”.

Traditii pentru spor si sanatate la praznicul Mucenitei

Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor, a tinerilor si a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita.

In traditia populara, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si “aducatoarea de ploi”. Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

In ziua praznicului, nu se folosesc obiecte ascutite in gospodarie, iar painea se rupe cu mana la masa.

Pentru cei care au murit in urma unei intamplari ciudate, familia trebuie sa se roage la icoana Mucenitei si vor afla din ce cauza a murit acea persoana.

In aceasta zi, se imparte copiilor saraci hrana calda, iar in acea gospodarie copiii vor fi ocrotiti de boli si de intamplari dramatice.

Tinerele care vor sa se casatoreasca trebuie sa ceara ajutorul Mucenitei Filofteia. Sunt de mare ajutor slujbele facute timp de 40 de zile.

Advertisements

Sursa: click.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Investigațiile medicale vor fi decontate și după epuizarea plafonului, în cazul anumitor pacienți

Redacția

Primăria Pașcani redeschide calea dialogului! Persoanele fizice și juridice, organizațiile civice și non-guvernamentale, invitate la dezbatere publică pe marginea bugetului pe 2021

Marius Parteni

Crestinii ii praznuiesc astazi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site