NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

TOPUL furturilor estivale la Iași! Loviturile date de hoți la parter, pe locul I

În timpul verii, ieşenii trebuie să se păzească de hoţi mai abitir decât în celelalte luni ale anului. Poliţiştii au realizat un top al celor mai frecvente furturi comise pe timpul sezonului cald, înIaşi, şi prezintă metodele prin care hoţii reuşesc să profite de neglijenţa oamenilor.

 

Pe primul loc al furturilor, din punctul de vedere al numărului, sunt cele din locuinţe aflate la parter, ai căror proprietari au lăsat ferestrele deschise pentru aerisire, atât pe timpul zilei, cât şi al nopţii. Poliţiştii spun că, în zilele călduroase, numeroşi ieşeni lasă deschise ferestrele.

  

„Unul dintre păgubiţi a povestit că a plecat în jurul prânzului de acasă şi a lăsat geamul de la balcon deschis, iar la întoarcere a constatat că i-a dispărut laptopul în valoare de 3.200 lei. Hoţii intraseră pe un geam al balconului lăsat deschis“, a precizat comisarul Mădălin Ţăranu, de la Comparti­mentul de Prevenire din cadrul Po­liţiei.

Pe locul doi în top este furtul de telefoane, portofele şi genţi, pe stradă. Acestea se produc mai ales în timp ce oamenii se relaxează, cum ar fi în parcuri, iar furturile sunt comise în spaţiile publice.

„Şansa de reuşită a furtului este în strânsă legătură cu atenţia pe care proprietarul o acordă bunurilor personale. Un ieşean a povestit că seara a plecat de acasă şi a lăsat telefonul pe masa aflată în curtea casei. Era un telefon de ultimă generaţie, în valoare de aproximativ 3.000 de lei. El a spus că nu se gândea că ar fi putut păţi aşa ceva“, a precizat comisarul Ţăranu.

Telefoa­nele mobile sunt o atracţie pentru hoţi deoarece pot fi înstrăinate foarte repede, şi au o valoare ridicată. Unii dintre hoţi au tupeu şi merg la victime spunându-le „ce telefon frumos ai, vreau să îl văd şi eu“. Acest lucru se întâmplă des copiilor ai căror părinţi le achiziţionează telefoane scumpe. Ast­fel, părinţii îşi trimit copii la joacă sau la şcoală cu o mică avere asupra lor, ceea ce face ca acesta să devină o ţintă uşoară pentru hoţi. Se întâmplă des evenimente cu copii: aceştia merg pur şi simplu pe stradă şi le sunt luate telefoanele din mână cu forţa.

Furturile din autoturisme sunt şi ele pe o poziţie fruntaşă în top. Hoţii ori sparg geamurile portierelor, ori forţează o por­tieră, proprietarul alegându-se cu pa­gu­be. Însă hoţii aleg de regulă maşinile în interiorul cărora sunt lăsate bunuri de valoare la vedere, cum ar fi telefoane mobile, aparate GPS, borsete sau genţi, iar aceştia acţionează foarte repede, atât ziua cât şi noaptea.

Poliţiştii mai atrag atenţia că o categorie aparte de hoţi sunt şi cei care găsesc lucruri uitate şi le însuşesc.

„Printre bunurile reclamate ca uitate sau pierdute sunt în primul rând telefoanele, în 50% din situaţii. Este urmat de genţi, poşete, bagaje şi hain. Iar ca locaţie, taxiurile sunt locurile unde sunt pierdute cel mai des aceste bunuri. Mai sunt şi cluburi, complexe comerciale şi magazine“, a completat comi­sarul de poliţie.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Magistraţii corupţi rămân fără pensii speciale

Redacția

Procurorii cercetează prejudiciul adus bugetului local prin neplata redevenței de către ApaVital

Răzvan Grecu

Accident auto in strainatate: ce faci in situatia pagubitului, dar si in cazul in care tu esti cel vinovat

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site