NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

GHIDUL ieşeanului care duce gunoiul la ghenă. Învățați să selectați deșeurile!

Până în 2020, în municipiul Iaşi gradul de reciclare a deşeurilor de la Iaşi trebuie să ajungă la minimum 50 la sută. Un procent extrem de ambiţios pentru Salubris, având în vedere că acum acesta este de numai 1 la sută.  

De exemplu, pungile şi borcanele murdare trebuie spălate înaintea aruncării. Cum vrea să îi înveţe Salubris pe ieşeni să selecteze gunoiul când aceştia duc sacul la ghenă?

Salubris încearcă să-i înveţe pe ieşeni cum să colecteze selectiv de­şeurile. Gradul de reciclare a deşeurilor trebuie să ajungă la 50% până în 2020, dar la Iaşi acesta se cifrează doar la aproximativ1%. Salubris a publicat pe site-ul socie­tăţii, www.salubris.ro, un ghid al re­ciclării deşeurilor.

  

În cazul ambalajelor din plastic, se recomandă clătirea cu apă rece. Dacă ambalajul nu poate fi curăţat bine, el va fi considerat deşeu re­zidual şi aruncat la containerul de deşeuri menajere, ca şi membra­nele de plastic care acoperă ba­toanele de salam. Bidoanele din plastic se pot presa, pentru a ocupa mai puţin spaţiu.

În categoria de­şeurilor din plastic reciclabile se încadrează bidoanele şi cutiile din plastic,cutii de carton pentru bă­uturi, folii, pungi, pahare sau ghivece de plastic, ca şi bucăţile de polistiren de protecţie.

În cazul hâr­tiei, se reciclează hârtia brută, ziarele, revistele, plicurile, cartoa­nele de ouă,cutiile de pizza curate şi cartonul. Se consideră deşeuri reziduale hârtia şi cartonul ce con­ţin resturi de mâncare, şerveţelele şi hârtia de bucătărie folosite şi hârtia de ambalat lucioasă.

Am­balajele de sticlă trebuie clătite cu apă rece şi uscate, etichetele pu­tând rămâne pe ambalaje. Se reciclează sticlele de vin, ulei sau oţet, borcanele şi damigenele. Nu se recicleazăporţelanul, ceramica, cristalul, paharele, farfuriile, vasele rezistente la căldură, oglinzile saugeamurile.

Deşeurile reziduale trebuie puse într-o pungă separată, legată la gură înainte de a fi aruncată în containerul corespunzător.

Deşeurile alimentare generează prin compostare biogaz şi îngrăşă­minte.

Hârtia reciclată poate fi utilizată pentru realilizarea de carton pentru ambalaje sau hârtie igienică.

Ambalajele din plastic se reciclează în ghivece, ţevi, matriţe de construcţii, sacoşe saupungi.

Sticla este reutilizabilă în totalitate, ca şi metalele.

Echipamentele electrice conţin fier, plastic, sticlă sau metale rare.

Uleiul vegetal uzat poate fi transformat în biodiesel şi săpun vegetal.

Deşeuri periculoase

În cazul metalelor, se reciclează cutiile de conserve, sucuri sau bere, dopurile şi capacele din metal şi folia metalică.

Deşeurile din lemn includ lemnul netratat, mobilierul din lemn şi crengile, lemnul fiind mărunţit şi convertit în energie prin incinerare, reducându-se consumul din alte surse.

Deşeurile de lemn, sticlă şi metal se predau la punctele de colectare speciale, cum este acum cel amenajat de municipalitate în Podul de Piatră. Tot aici se predau şi de­şe­urile periculoase, precum produsele care conţin uleiuri, vopsele, ade­zivi, baiţuri şi solvenţi, becurile, ba­teriile,pesticidele, fertilizatorii, clorul, amoniul, azbestul, termometrele, extinctoarele, cilindrii cu gaz sau siguranţele. 

Acelaşi regim îl au şi deşeurile de echipamente electrice şi electronice, care conţin substanţe deo­sebit de poluante, precum plumbul, mercurul, cadmiul şi circuitele imprimate. Acestea pot fi predate la centrele de colectare sau magazine la achiziţionarea unui echipament asemănător sau oricând, în cazul echipamentelor mici, cu orice latură mai mică de 25 cm.

Medicamentele nefolosite sau expirate se predau la farmacii.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Starea de alertă ar putea fi prelungită, cu mai puține restricții

Redacția

Noi trasee de transport public în judeţul Iaşi. Printre ele și Paşcani – Soci

Redacția

Fiecare primărie trebuie să încheie un contract cu o firmă de neutralizare a cadavrelor de origine animală

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site