NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Sute de mămici din Iaşi tremură ca varga. Criza vaccinurilor de bebeluşi se accentuează

Criza de vaccin hexavalent se accentuează în judeţul Iaşi. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a pri­mit niciun răspuns cu privire la refa­cerea stocului de vaccin hexavalent de la nivelul Ministerului Sănătăţii (MS) şi nici nu crede că va primi în următoarele zile.  

 

„Direcţia a epuizat stocul de vaccin hexavalent de mai bine de o săptămână. Avem totuşi medici de familie în teritoriu care mai au vaccin pe stoc. Noi am transmis ministerului necesarul de doze, dar momentan nu am primit nicio informaţie potrivit căreia vaccinul va fi livrat în teritoriu“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

  

Potrivit DSP, criza de vaccin hexavalent se manifestă în majoritatea judeţelor din ţară, şi astfel sute de bebeluşi nu pot fi vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi meningitei.

Conform medicilor de familie şi celor infecţionişti, bebeluşii nevaccinaţi pot fi temporizaţi şi recuperaţi ulterior, odată cu distribuirea vaccinului în teritoriu. Medicii atrag însă atenţia că o criză accentuată, continuă şi perpetuă, nu poate fi benefică pacienţilor, mai ales în contextul apariţiei unui focar de răspândire a uneia dintre afecţiunile împotriva cărora este administrat vaccinul hexavalent.

„Lipsa vaccinului pentru o perioadă de timp nu foarte mare nu determină efecte ne­dorite, în condiţiile în care pacienţii pot fi recuperaţi. Important este să nu vorbim de o perioadă prelungită de criză“, a arătat medicul infecţio­nist Dănuţ Teodor, purtător de cu­vânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

Unii medici de familie susţin că nu mai au doze de vaccin hexavalent de mai bine de două luni. DSP s-a confruntat cu o criză similară la sfârşitul anului trecut, la începutul lunii ianuarie reîn­no­indu-şi stocul şi redistibuind dozele medicilor de familie. „Nu mai avem vaccinul hexavalent de aproape două luni. Copiii pe care trebuie să-i vaccinăm conform schemei na­ţionale vor fi vaccinaţi la o dată ulterioară, după ce vom primi vaccinul şi vom anunţa părinţii să vină la programare“, a arătat un medic de familie din Iaşi săptămâna trecută.

Vaccinul hexavalent se administrează pentru imunizarea bebeluşilor îm­potriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi meningitei provocate de bacteria Haemophilus Influenzae tip B. Vaccinul se inoculează bebeluşilor de două, patru şi 11 luni prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Ai avut o experienţă aparte în spital? Scrie-i Guvernului la adresa de mai jos!

Redacția

Rata de îmbolnăvire din ultimele 24 de ore este de 32,65%. Alți 79 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus

Redacția

Cel mai eficient tratament împotriva febrei. Ce poți face acasă?

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site