Beneficiile dietei mediteraneene, care includ stimularea creierului, pot funcționa prin influențarea echilibrului bacteriilor din intestin, arată un studiu al Universității Tulane din New Orleans.
Într-un studiu publicat în Gut Microbes Reports, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Tulane au constatat că subiecții care urmau o dietă mediteraneană au dezvoltat modele de bacterii intestinale diferite, în comparație cu cei care consumau o dietă occidentală tipică. Aceste modificări bacteriene au fost corelate cu o memorie și performanțe cognitive mai bune.
„Am știut că ceea ce mâncăm afectează funcția creierului, dar acest studiu arată modul în care s-ar putea întâmpla acest lucru. Descoperirile noastre sugerează că alegerile dietetice pot influența performanța cognitivă prin remodelarea microbiomului intestinal”, a declarat Rebecca Solch-Ottaiano, instructor de cercetare în neurologie.
„Alegerile dietetice pot influența performanța cognitivă”
Studiul a subliniat că șobolanii hrăniți cu o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline, pește și fibre timp de 14 săptămâni au prezentat creșteri ale patru tipuri benefice de bacterii intestinale și scăderi ale altor cinci, comparativ cu rozătoarele care au consumat o dietă occidentală bogată în grăsimi saturate. Aceste modificări bacteriene au fost legate de îmbunătățirea performanțelor la provocările labirintului concepute pentru a testa memoria și învățarea.
» Citește continuarea pe pagina autorului