NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Statuia lui Ștefan cel Mare a fost restaurată de un artist plastic din Pașcani

Statuia ecvestră din bronz care îl reprezintă pe Ștefan cel Mare situată în fața Oficiului Poștal din deal, a fost restaurată de un artist plastic din Pașcani.

 

 Persoane necunoscute au aruncat pe ea acid sulfuric, iar o mare parte s-a corodat. Pe data de 2 iulie se împlinesc  510 ani de când marele voievod a trecut în nemurire. La fel ca anul trecut,  PNL Pașcani va depune coroane și se va organiza o slujbă de sfințire la statuia lui Ștefan cel Mare. Artistul plastic Mihăiță Cojocaru s-a ocupat de restaurarea ei pentru această zi importantă. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe voievod la 20 iunie 1992, fiind sărbătorit pe 2 iulie.

  

„Cineva din Pașcani a făcut o glumă prostă. A luat acid sulfuric și a aruncat pe statuie să o corodeze. Acidul cu bronzul de pe statuie au curs pe soclu, iar eu am încerc să restaurez. Am spălat soclu cu acid clorhidric ca să înlătur oxidul, am curățat, am reparat și literele cu numele domnitorului care s-au desprins. Tinerii din Pașcani în loc să păstreze ceva monumental, ei strică. Observați că și în oraș coșurile de gunoi și băncile sunt murdare, distruse”, ne-a declarat Mihăiță Cojocaru, artist plastic.

Menționăm că statuia lui Ștefan cel Mare a fost amplasată în fața Oficiului Poștal în anul 2012. Macheta acesteia realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu a fost donată municipalității de fiul acestuia, Bogdan.  

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Eminescu, la un click distanţă: Fondul documentar Ipoteşti disponibil online

Redacția

Proiect original, intitulat sugestiv „Unitate prin cultură” – ediția COVID-19, la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din orașul Târgu Frumos

Redacția

Casa Mihail Sadoveanu stă să se prăbuşească. Imobilul nu poate fi reabilitat pentru că este în proces de retrocedare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site