NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Statistică alarmantă: 1.300 de solicitări la Ambulanţă în numai două zile jumătate din 2017

Cele mai multe au fost pe fondul excesului de alcool sau alimentar, dar şi pe fondul agresiunilor iscate în zilele de sărbătoare.

 

Anul 2017 a început cu aglo­meraţie la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi cu peste 1.000 de solicitări prin apel telefonic la 112 la Serviciul de Ambulanţă Ju­deţean (SAJ) Iaşi. În fiecare zi din acest an, la UPU au ajuns aproximativ 200 de pacienţi, care au avut nevoie de asistenţă medicală, fie pe fondul consumului de al­cool, al exceselor alimentare, fie al agresiunilor iscate în zilele de sărbătoare. SAJ a funcţionat în noaptea dintre ani şi în zilele următoare la capacitate maximă, fiind înregistrate în total până ieri, 3 ianuarie, la amiază, 1.300 de solicitări, în special urgenţe chi­rur­gicale, dureri toracice, dureri abdominale, agresiuni sau stări de ebrietate. Numărul mare de solicitări a dus la existenţa mai multor cazuri în aşteptare, pentru care nu era disponibil niciun echipaj care să poată ajunge la faţa locului. „Din păcate, astfel de cazuri se întâmplă mereu, din cauza numărului mic de echipaje şi al numărului mare de solicitări. În mod normal, dacă este înregistrat un caz în aşteptare, atunci când unul dintre echipaje se elibe­rează, în funcţie de gradul de ur­genţă, acesta se trimite la faţa locului“, a precizat Nicolai Pra­lea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ. 

  

Repre­zentanţii SAJ susţin că multe dintre solicitări nu necesită inter­venţia unui echipaj medical, ajungându-se în situaţia de a aloca resurse la un caz care nu re­prezintă o urgenţă. „Este nevoie ca numărul echipajelor să fie dublat, însă avem nevoie şi din partea populaţiei de înţelegere, să sune atunci când este neapărată nevoie şi să folosească şi alte sisteme de acordare a asistenţei medicale, cum ar fi medicul de familie sau ambulatoriul“, a completat purtătorul de cuvânt al SAJ. 

Sfatul acestora pentru popu­laţie este să solicite intervenţia unui echipaj medical doar atunci când este cu adevărat nevoie. Numărul echipajelor SAJ este, conform reprezentanţilor institu­ţiei, unul insuficient, în timpul unei ture de 12 ore se intervine cu un număr de 15-16 echipaje în municipiu şi în localităţile arondate şi cu 15-16 echipaje organizate pe substaţii de ambulanţă pentru celelalte localităţi din judeţ.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

SUA: China a ascuns intenționat severitatea crizei în timp ce a înmagazinat resurse și a micșorat exporturile

Redacția

Încă doi inspectori şcolari depistaţi cu COVID: 7 cazuri în total la ISJ. Conducerea, în “silenzio stampa”

Redacția

AVERTISMENT: Nu consumaţi cantităţi mari de cireşe, dacă aveți probleme cu rinichii!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site