NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieLocal

Stadiul lucrărilor de la Palatul Cantacuzino verificat de finanțator. Organizarea muzeului este în impas (FOTO)

Reprezentanții administrației locale au prezentat astăzi stadiul lucrărilor de la Palatul Cantacuzino. În cadrul conferinței săptămânale de presă, de la sediul administrației locale, a fost prezent primarul Marius Pintilie și administratorul public Claudiu Bodoașcă. 

Acești au anunțat că miercuri, 24 august, a avut loc o vizită în teren a reprezentantului A.D.R. Nord-Est, la Palatul Cantacuzino, obiectiv finanțat din fonduri europene. Lucrările sunt în grafic, implementarea proiectului a ajuns la peste 32%, însă o problemă este legată de achiziția de dotări și tot ceea ce înseamnă funcționarea muzeului.

”A fost a patra vizită în teren a celor de la A.D.R. Nord-Est. Așa cum se obișnuiește, după fiecare vizită se face un raport, în care se stipulează că lucrările de construcție sunt în grafic și implementarea proiectului a ajuns la peste 32%.  Singurul lucru menționat negativ, este faptul că suntem în întârziere cu ceea ce înseamnă achiziția de dotări și tot ceea ce implică funcționarea viitorului muzeu. Suntem obligați ca în perioada următoare să recuperăm acest decalaj. Sunt convins că vom reuși, și astfel, în decembrie 2023,  vom avea un muzeu al Pașcaniului, în Palatul Cantacuzino, reabilitat”, a precizat administratorul public, Claudiu Bodoașcă.

Primarul Marius Pintilie a declarat că a dat această sarcină de rezolvare a problemei legată de muzeu, specialiștilor din compartimente, însă nu au găsit o soluție. După restaurare, administrația locală dorește introducerea Palatului Cantacuzino – Pașcanu în circuitul turistic, iar alături de el vor fi și alte obiective, pentru ca în municipiu să existe oportunități de vizitare.

Advertisements
  

”Trebuie să facem un contract cu niște specialiști, ca să facem aceste să zicem acreditări ale muzeului, înființare și acreditare,  iar acreditarea implică plan tematic expozițional, mai multe chestiuni care țin de specificul activității de muzeu. Am dat în sarcină către compartimente să facă, dar din păcate nu au găsit o soluție până acum, o să încercăm să ne ocupăm personal. Aveam varianta să nu fim transparenți, să spunem că totul este perfect. La Palatul Cantacuzino sunt lucruri bune și mai puțin bune. Construcția merge în grafic, suntem peste 30% cu lucrările din programul de construire, trebuie să pregătim și aceste chestiuni care țin de ce se întâmplă în interior, odată terminată construcția. Dar o să rezolvăm, asta este situația”, a menționat  primarul Marius Pintilie. 

Advertisements

Proiectul prevede restaurarea clădirii principale, a unui corp-anexă, precum și amenajări specifice pentru punerea în valoarea a unor vestigii istorice și refacerea terenului aferent de circa 7.000 mp .

Palatul, fost conac boieresc, a fost naționalizat în perioada comunistă și, după 1990, a găzduit Palatul Copiilor. În 2011 a fost retrocedat moștenitorilor care, ulterior, au acceptat răscumpărarea obiectivului de către Primăria Pașcani pentru 180.000 euro, bani care au fost plătiți în rate.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ședința din luna septembrie a Consiliului Județean se va desfăşura la Pașcani

Marius Parteni

Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani are un nou procuror

Marius Parteni

Premieră în municipiul nostru: instituţiile de învăţământ din Pașcani intră fără datorii la utilităţi în noul an şcolar

Răzvan Grecu
Încarcă...