RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Somerii din judet, intre statistici si realitate

15.000 de someri. Atatea persoane din judet nu au in prezent un serviciu.Asta cel putin in statistici, pentru ca in realitate numarul celor care nu au un loc de munca este aproape dublu. Explicatia vine din faptul ca nu toti care si-au pierdut slujba sunt inscrisi in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. In consecinta, cifrele oficiale nu arata realitatea, chiar daca teoretic, in perioada verii, rata somajului scade datorita joburilor sezoniere.

 

Potrivit datelor statistice, in judet sunt 250.000 de agricultori, 180.000 de pensionari, 160.000 de elevi si studenti si 147.000 de angajati.

  

La acestia se adauga cei care au lucrat in strainatate si care figureaza ca someri in tara respectiva. Asadar, la un simplu calcul, in judetul nostru ar fi aproximativ 230.000 de someri. Nu si in statisticile Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi. La sfarsitul lunii mai, aici erau inregistrate 15.000 de persoane fara serviciu.

“Noi lucram numai cu persoanele inregistrate in evidentele institutiei noastre, insa locurile de munca vacante pe care le identificam in randul angajatorilor din judetul Iasi le promovam in randul tuturor persoanelor care sunt interesate in vederea ocuparii unui loc de munca, fie ca sunt inregistrate in evidentele institutiei noastre, fie ca nu sunt inregistrate, dar sunt in cautarea unui loc de munca, a spus Ciprian Necula, director adjunct AJOFM Iasi.

Numarul mare de someri se explica si prin faptul ca anual mii de absolventi ies de pe bancile facultatii si nu isi gasesc un serviciu, din cauza specializarilor care nu au cautare pe piata muncii. Abolventii de Litere, Drept, Chimie sau Biologie ajung in cel mai fericit caz sa se angajeze pe posturi sub nivelul lor de pregatire.

Insa, multi sunt cei care se intorc in somaj in orasele de unde provin. “Nu cred ca sunt foarte multe posturi mai ales in domeniul meu, am terminat Litere si banuiesc ca o sa fie foarte greu sa-mi gasesc ceva de munca. Se gasesc destul de greu, pentru profesorat sunt foarte putine, iar in traduceri se cere experienta si noi cum nu avem, o sa fie destul de greu, a spus un tanar.

“De cele mai multe ori, ei se duc in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca mai acceptabil, dar cei mai multi stau cu diploma acasa si nu fac nimic cu ea, a spus un alt tanar.

 

“Daca termina Litere, cerinte zero pe piata muncii. Nu se cere asa ceva, poate se cerea odata, iar lumea se duce pentru ca-i simplu, a spus un tanar.

 

O alta explicatie a numarului mare de persoane fara serviciu este si faptul ca angajatorii refuza sa-i angajeze pe cei care au stat mult timp in somaj din cauza ca nu dau randament la locul de munca.

 

“E mai bine sa nu primesti astfel de stimulente care constau in scutirea de o plata, a unui impozit sau a unei taxe si sa lucrezi cu oameni angajati normal, pentru ca de obicei astfel de someri nu vin foarte bine motivati, adica nu sunt pregatiti efectiv sa se reintroduca pe piata muncii, ci considera ca statul ca pe vremuri ar trebui sa le asigure un loc de munca, a spus Gheorghe Plesu, presedinte Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi.

 

Saptamana asta, la Iasi sunt disponibile 667 de locuri de munca, din care doar 46 pentru cei care au studii superioare. Cele mai multe oferte sunt in servicii, confectii si constructii.

sursa telem.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

Related posts

ANALIZĂ. Un studiu al Băncii Mondiale arată că un copil născut azi în România va pierde peste 40 la sută din potențial

Redacția

Interviu cu Ioana Hera:”Nu vă lăsați dezamăgiți ușor, nu pierdeți speranța. Încercați să aduceți cu adevărat schimbarea, în special în politică”

Teona Gherasim

Învăţământul online ar putea duce la o creștere a numărului de copii hărțuiți pe internet

Redacția
Încarcă...