RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Șomeri cu diplomă în România. După facultate, mulți tineri fac cursuri de reconversie profesională

Au terminat o facultate, însă diploma nu le-a asigurat un loc de muncă. În România, peste 94.000 de tineri până în 25 de ani sunt şomeri. După zeci de interviuri de angajare eşuate, mulţi coboară standardele şi se înscriu la cursuri de reconversie profesională. Vor să devină electricieni, cofetari sau frizeri.

 

Cristina Vieru are 25 de ani şi a absolvit Facultatea de Biologie din Iaşi. După ce a primit diploma şi-a căutat un post de biolog. Nu a găsit locul de muncă la care visa, aşa că s-a înscris la un curs de reconversie profesională, unde se pregăteşte să devină coafeză.

  

„În adolescenţă visăm mult. Probabil că m-aş fi văzut un biolog de succes, dar s-au mai liniştit, s-au potolit visele”, mărturisește tânăra.

Şi asta pentru că în România, pe piaţa muncii, ar fi nevoie în proporţie de 80 la sută de muncitori calificaţi şi meseriaşi, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Astfel, unul din cinci absolvenţi de facultate ajunge să fie şomer.

„Poate de mici am fost învăţaţi cu studiile că sunt foarte importante şi mai mult de asta am ales să fac şi eu o facultate”, spune Cristina Vieru.

În întâmpinarea acestor tineri vine şi Comisia Europeană care a alocat 100 de milioane de euro pentru înfiinţarea unor Centre de Garanţie. Acestea ar urma să ofere şomerilor consiliere şi cursuri de formare profesională. Specialiştii în recrutare spun că şcoala românească nu ţine cont de cerinţele de pe piaţa muncii.

„Angajatorii vor, în primul rând, cel mai important şi de departe, oameni civilizaţi şi serioşi şi educaţi. Ei sunt angajaţi în proporţie de 90% pe impresia pe care o fac la interviu”, precizează George Butunoiu, specialist în recrutare.

La sfârşitul anului trecut, peste 94.000 de tineri îşi căutau un loc de muncă. Aceeaşi problemă o au şi alte state ale Uniunii Europene. Într-o situaţie disperată sunt Grecia şi Spania, unde rata şomajului se apropie de 60 la sută.

sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Miss și Mister Popularitate la Colegiul Sadoveanu vor fi aleși pe o rețea de socializare. Intră și votează!

Teona Gherasim

O carte pe săptămână – recomandarea Bibliotecii din Târgu Frumos:”Harun şi Marea de Poveşti”

Ema Roman

Elevii de la Liceul Special din Târgu Frumos, într-un marș al nonviolenței pentru copii

Ema Roman
Încarcă...