NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Siretul SA, un alt mare brand al Pașcaniului a dispărut. Iată momentul decisiv din istoria Întreprinderii de Tricotaje și Perdele

 

Societatea Siretul SA a intrat în istoria municipiului Pașcani. Fosta Întreprindere de Tricotaje și Perdele nu mai există, după ce a fost aprobat falimentul, iar ultimii angajați, 302 la număr, au primit preavizele de încetare a Contractului Colectiv de Muncă. Oamenii sunt acum la mâna investitorilor care deja și-au manifestat interesul de a prelua o parte din secțiile societății. 

 

  

 Cum s-a ajuns la această situație și cum a dispărut o altă mare societate a acestui oraș, și una din întreprinderile  de renume mondial înființate de regimul comunist, a fost subiectul emisiunii „În Obiectiv” difuzată ieri seară de postul de televiziune Actualitatea Tv. Dacă în perioada comunistă nu se punea problema funcționării societății, următorii doisprezece ani de la Revoluție au fost determinați.

„În 2003, începutul lui 2004, a fost un moment de cotitură la societatea Siretul. La ce mă refer aici: societatea după ce și-a achitat la AVAS toate datoriile și a intrat în proprietatea acționarilor, care erau salariații și fosta conducere de atunci, într-o Adunare Generală, s-a pus problema, acționarii unde să își tranzacționeze acțiunile. Variantele au fost să o listăm la bursă sau să mergem pe metoda tranzacționării interne cum s-a procedat la Kosarom. Siretul a hotărât atunci să se listeze la bursă. S-au făcut demersurile, societatea a fost listată în Bursa de Valori București, iar din momentul tranzacționării Siretul a avut o creștere a valorii acțiunilor fulminante. Acest lucru i-a atras pe fiecare dintre oameni să vândă”, ne-a declarat Benone Mihuț, liderul de sindicat al municitorilor  de la fostul Siretul SA.

Acum cei 302 muncitori pe care societatea îi mai avea la finalul lui 2014, față de miile de oameni care au lucrat în trecut, se văd nevoiți să accepte salariile societăților care vor să preia o parte din activitatea fabricii Siretul. O societate din București ar vrea să preia confecțiile, dar salariile oferite oamenilor sunt mici: fără sporuri, bonuri de masă și zile mai puține de concediu.

„Este o firmă privată acum, care le oferă aceleași salarii, de 1.080 lei, fără sporuri, mai puține zile la concediul de odihnă. Ca exemplu, dacă aveau până acum 30, noul angajator propune 21 de zile, ce există ca legislație în Codul Muncii. Cei din confecții spun că este puțin, și trebuie să mai negociem. Vor aceeași salarizare ca înainte”, a mai declarat Benone Mihuț.

Astăzi angajații de la Tricotaje și Finisaj ai fostului Siretul SA au primit preavizele de concediere, iar acum sunt în șomaj.

„Din luna februarie vom vedea cine va prelua și care este firma validată de lichidator și creditori”, a mai spus liderul de sindicat.

Sediul societății din Pașcani este la această dată un loc în care se duc extrem de multe negocieri pentru un viitor al ultimilor angajați, dar din păcate municipiul a mai pierdut un brand local, după fosta fabrică de zahăr, Uzina, Scudas-ul și Retrom. Un semnal de alarmă în acest sens trebuie tras, iar cei în cauză să ia măsuri. Unde sunt oare cei care trebuie să o facă? 

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

BRD anunţă lansarea creditul ipotecar„La Casa Mea”, o alternativă pentru Prima Casă

Redacția

Bani în plus, pe viaţă, pentru mamele-eroine

Redacția

Premieră pentru finanțarea proiectelor de Infrastructură de transport

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site