RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Şeful DSP: La Iaşi nu se raportează toate cazurile de infecţii nosocomiale

„Prima etapă în rezolvarea unei probleme este să recunoşti că ea există. Ne străduim să-i determinăm cât mai exact proporţiile“, a arătat Liviu Stafie.

 

Sistemul sanitar german poate lua lecţii de la cel ieşean. Conform statisticilor europene, infecţiile nosocomiale afectează între 5,1% şi 11,6% dintre pacienţi, media fiind de 7,1%. În unităţile sanitare ieşene însă, doar 1% dintre pacienţi contractează o infecţie intraspitalicească. „Vorbim evident de o subraportare a cazurilor de infecţii nosocomiale. Faptul că Iaşul se află, la nivel naţional, pe unul dintre primele locuri din acest punct de vedere, înseamnă că suntem mai aproape de adevăr. Nu înseamnă că nu se respectă condiţiile igienico-sanitare, ci că ne apropiem încet de realitate“, a spus şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Liviu Stafie. 

  

Conform statisticilor oficiale, în toate spitalele ieşene s-au înregistrat anul trecut 2.035 cazuri de infecţii nosocomiale. Cifra este de aproape 6 ori mai mare decât cea din 1999, când au fost raportate doar 354 de cazuri, fapt interpretat de reprezentanţii DSP ca un semn că raportările încep să se apropie de situaţia reală. În acelaşi timp, raportările de anul trecut sunt semnificativ mai mici decât cele din 2005, când s-au înregistrat oficial 2.320 de cazuri de infecţii nosocomiale.

Raportări incredibile: 0,08% la Pneumo, 0,05% la Infecţioase, 0,89% la Neuro

Pentru depistarea cazurilor de in­fecţii contractate în spitale a fost demarat în acest an un program naţional de supraveghere şi control al infecţiilor, la acesta participând zece unităţi sanitare ieşene. În sistemul „santinelă“ au fost descoperite semnificativ mai multe cazuri de infecţii spitaliceşti decât în sistemul verificărilor de rutină. În clinicile de chirurgie ale Spitalului „Sf. Spiridon“, verificările de rutină au relevat doar 88 de cazuri de infecţii, faţă de 236 descoperite în sistem santinelă. Dintre pacienţii internaţi în secţiile ATI, doar 42 ar fi contractat infecţii nosocomiale, conform verificărilor de rutină. Supravegherea sentinelă a descoperit însă alte 197.

La nivel european, 20% dintre cazurile de infecţii nosocomiale con­stă în pneumonii, iar 15% apar la nivelul plăgilor operatorii. La Iaşi, însă, în urmă cu 5 ani prevalenţa infecţiilor nosocomiale era de 0,08% la spitalul de Pneumoftiziologie, de 0,05% la cel de Boli Infecţioase, la cel de Neurochirurgie, de doar 0,89%, iar la spitalul „Sf. Spiridon“, de 0,84%. Anul trecut, procentul infecţiilor ra­portate crescuse la „Sf. Spiridon“ până la 1,66%, dar la Neurochirurgie rămăsese neschimbat. 

„În acest domeniu există încă mai multe probleme. Infecţia nosocomială trebuie recunoscută ca atare prin manifestările sale. Medicul trebuie să deceleze totodată dacă infecţia a apărut în spital, a fost adusă de afară de bolnav sau de un aparţinător sau dacă a fost cotnractată de la un coleg de salon. Oricum, este evident că aceste cazuri au început să fie raportate cu mai multă uşurinţă. Prima etapă în rezolvarea unei probleme este să recunoşti că ea există. Ne străduim să-i determinăm cât mai exact proporţiile“, a încheiat Stafie.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Este discriminare să se ceară pașaport de vaccinare anti-Covid? Șeful CNCD: Prin legile UE se pot impune restricții pentru sănătate

Redacția

Românii consumă mult alcool, fumează în exces și nu fac sport (studiu)

Redacția

Numărul cazurilor noi de infecție cu coronavirus rămâne ridicat. Alte 48 de persoane au murit, în timp ce la ATI sunt 489 de pacienți

Redacția
Încarcă...