RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Secretarul municipiului a făcut rapoarte de nelegalitate către prefectul județului Iași cu privire la hotărârile de Consiliu Local ce stabilesc membrii din Consiliile de Administrație ale RAGCL, Prest Serv Apa și Eco Salubritate

Mircea Zuzan, secretarul Consiliului Local, a sesizat prefectul județului Iași cu privire la nelegalitatea hotărârilor 169, 170 și 171 din 15.10.2013. Actele normative adoptate de consilierii locali hotărăsc care sunt membrii Consiliilor de Administrație ale RAGCL, Prest Serv Apa și Eco Salubritate, mandatul și cuantumul indemnizației lor.

Secretarul consideră că aceste hotărâri au fost adoptate cu încălcarea unor prevederi legale. Conform referatelor de nelegalitate publicate pe pagina oficială a Consiliului Local Pașcani consilierii locali au ignorat prevedereile art.12 alin (1) și (2) din OUG 109/2011 ce prevăd că:

(1) Autoritatea publică tutelară încheie cu administratorii regiei autonome contracte de mandat având ca obiect administrarea regiei autonome, care constituie anexă la actul administrativ de numire.

  

(2) Contractul de mandat cuprinde obiectivele şi criteriile de performanţă stabilite de autoritatea publică tutelară. În contractul de mandat, alături de criteriile de performanţă specifice, se prevăd în mod obligatoriu obiective cuantificate privind reducerea obligaţiilor restante, reducerea pierderilor, creşterea profiturilor, a cifrei de afaceri, creşterea productivităţii muncii.

Zuzan crede că „este obligatoriu ca acest contract de mandat să constituie o anexă la actul administrativ de numire, conform prevederilor legale, deoarece de la acea dată curge termenul de 90 de zile prevăzut la art.13 din OUG 109/2011, privind elaborarea şi prezentarea autorităţii publice tutelare spre aprobare planul de administrare, care include strategia de administrare pe durata mandatului pentru atingerea obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite în contractele de mandat.”

Mircea Zuzan mai obiectează și cu privire la încălcarea, în opinia sa, a HCL 167/2012 care prevede la art.5 că „selecţia membrilor pentru Consiliile de Administraţie se realizează de către de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate de autoritatea publică tutelară potrivit dispoziţiilor OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, Consiliul Local al municipiului Paşcani suportând costurile procedurii de selecţie.”

Juristul consideră că validarea membrilor din Consiliu de Administrație s-a făcut în mod discriminatoriu prin eliminarea din listă a celor admiși conform prevederilor legale și a criteriilor stabilite conform HCL 167/2012.

Zuzan mai sesizează că aleșii locali și-au depășit competența materială prin faptul că au supus la vot și reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice fapt ce contravine, conform celor sesizate de secretar, art. 5, alin. (3) al OUG 109/2011.

În rapoartele de nelegalitate se contestă și modalitatea de stabilire a indemnizației membrilor Consiliilor de Administrație. Zuzan consideră că aceasta trebuia să fie, conform art. 8 din OUG 167/2011, stabilită prin contractul de mandat în concordanță cu criteriile și obiectivele  de performanță stabilite de acest act ce nu a fost adoptat. Și modalitatea de calcul a acestei indemnizațiii este considerată ca fiind nelegală de Mircea Zuzan, care consideră că ea trebuia să fie compusă dintr-o parte fixă și una variabilă în funcție de performanțele atinse de regie sau societatea comercială.

Secretarul Mircea Zuzan a declarat că în cazul în care prefectul județului Iași nu va ataca în Contencios Administrativ aceste hotărâri, atunci o va face el.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Related posts

Politicienii din opoziție condamnă îngrădirea accesului în Primărie a jurnaliștilor

Marius Parteni

Deputatul Petru Movilă către Maricel Popa: „dacă nu ne ajutaţi, măcar nu ne mai încurcaţi‟

Redacția

Românii nu vor primi bani de la stat, chiar dacă au asigurare facultativă la cutremur

Redacția
Încarcă...