RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Seceta distruge tot in cale: culturi, fructe, legume si animale

Seceta vine ca un tavalug peste culturi. Recoltele de porumb, rapita, floarea soarelui, legume si fructe sunt deja compromise in acest an. Agricultorii si fermierii au raportat la minister pagube insemnate din cauza temperaturilor extreme si a lipsei ploilor. Taranii plang langa propriile animale din gospodarie, intrucat se tem ca vor muri de sete, caci fantanile sunt la un pas de a seca. Nici producatorii de legume si fructe nu o duc mai bine. Ei au anuntat deja ca vor mari preturile. 

Inca o saptamana fara precipitatii ar putea fi fatala pentru agricultura din Romania. Culturile de porumb, rapita si floarea soarelui sunt cele mai afectate. Agricultorii ieseni sunt extrem de ingrijorati, intrucat sunt la un pas sa piarda recolta de porumb din acest an. Asta, pentru ca seceta din aceasta vara compromite culturi intregi. In timp ce agricultorii se roaga in continuu sa vina ploaia, pamantul se crapa din ce in ce mai mult.

“Noi suntem nemultumiti de temperaturi, daca ar incepe un val de ploi acum, probabil ca ar mai atenua efectul secetei si al temperaturilor ridicate. Putem spune ca e compromisa cultura de porumb? Intr-o oarecare masura, da, pentru ca se vede. Dar nu putem sa spunem ca e compromisa in totalitate. Procentul il vedem la recoltare. ” a declarat ing. Magneriu Jalba, sef serviciu in cadrul Directiei pentru Agricultura a judetului Iasi.

  

 

Oamenii de afaceri din domeniul agroalimentar au anuntat deja Directia pentru Agricultura Iasi despre problemele din ogor.

“Am primit semnale si chiar am solicitat semnale, pentru ca noi ieri am primit de la minister sa facem o inventariere a pagubelor produse de canicula si lipsa apei din sol, dar speram sa nu ne afecteze chiar atat de mult productia.” a mai declarat ing. Magneriu Jalba.

In judetul Iasi, au fost recoltate 2.500 de hectare de grau din peste 31.000 cultivate, adica doar 8%. La capitolul orz situatia e ceva mai buna. Din peste 1.200 de hectare s-au recoltat 940. Productia nu e tocmai cea ideala, intrucat toamna de anul trecut si primavara aceasta solul a fost afectat atat de seceta, cat si de inundatii. Producatorii de legume si fructe au anuntat deja ca vor mari preturile.

“Se anunta nu doar o vara secetoasa, ci si majorarea accizelor. Ne asteptam si la o explozie a preturilor la alimente? In mod normal, cred ca se va intampla si lucrul acesta. Fiindca modul in care reactioneaza economia romaneasca nu ne da sperante sa spunem ca nu vor creste preturile.” a declarat Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei oamenilor de afaceri Iasi.

 

Oamenii de afaceri au gandit solutii care ar putea salva culturile. 

“Sa creem niste sisteme de irigatii competitive pentru tara, care sa permita, chiar in conditiile secetei care se preconizeaza, sa putem obtine recolte cat mai mari, iar a doua posibilitate, pe care as vedea-o cu cei care lucreaza si in mediul rural, este crearea de ferme fotovoltaice, deci, sa folosim energia soarelui pentru a produce curent.” a mai adaugat Gheorghe Plesu.

In comunele care nu sunt racordate la apa curenta si canalizare, tabloul conturat de lipsa ploilor este sumbru. Taranii au ajuns sa planga, pur si simplu, de mila animalelor.

Meteorologii nu au vesti deloc bune pentru tara noastra. Vineri a fost emisa o noua atentionare de cod galben de canicula valabila pana pe 10 iulie.

 

sursa 7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Românii şi-au cheltuit economiile în vacanţă

Redacția

Decizie suspectă! Nu se mai face studiu de fezabilitate pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş

Redacția

Proinvest Group participă la expoziția RESTA 2022 din Vilnius

Redacția
Încarcă...