RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Şcoală construită pe datorie

Primăria comunei Todireşti trebuie să achite suma de 2.500.000 de lei unei firme de construcţii, pentru realizarea Şcolii Generale Nr. 2. Deşi lucrările au fost finalizate din anul 2008, iar şcoala a fost dată în funcţiune din acelaşi an, primăria nu a reuşit să îşi achite datoriile.

Lucrările au început în baza proiectului Reconstrucţia şcolilor din chirpici. La început a fost vorba despre consolidare şi extindere, dar pe parcursul lucrărilor s-a constatat că era nevoie să se dărâme construcţia veche aproape în totalitate”, a declarat Vasile Buzatu, primarul comunei. Conform spuselor acestuia, necesitatea unei demolări totale a clădirii vechi şi reconstrucţia alteia s-a discutat atunci atât la nivelul Consiliului Judeţean (CJ), cât şi a Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

S-a pus problema cine să facă toate procedurile şi am fost încurajaţi să ne ocupăm noi (primăria, n.r.), pentru ca lucrurile să meargă mai repede. A fost o înţelegere tacită între primărie şi inspectorat. Noi am făcut toate demersurile legale. Odată cu începerea lucrărilor s-au făcut două serii de decontări, iar după aceea rambursările s-au sistat”, a subliniat primarul.

  

Chiar dacă decontările nu s-au mai făcut la timp, firma contractată (SC Iasicon SA) a finalizat lucrările, iar şcoala a fost dată în funcţiune la începutul anului şcolar 2008 – 2009.

Inspectoratul Şcolar Judeţean se scuză

Din câte ştiu eu, la acea şcoală s-au făcut lucrări mai mult decât a permis finanţarea. Mai mult, de aproximativ cinci ani inspectoratul nu se mai ocupă de astfel de contracte. Primăriile sunt eligibile pentru a porni proiecte de reabilitare, deoarece sunt proprietarii instituţiilor vizate”, a declarat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.

Primăria s-a ales cu un proces

Deoarece Primăria Todireşti nu a avut cu ce să achite lucrările, firma Iasicon SA a mers în instanţă pentru a-şi recupera banii. Contactaţi de un reporter al cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, reprezentanţii companiei Iasicon au refuzat să vorbească despre acest litigiu.

Soluţionarea problemei – un credit

Deoarece era firesc să achităm lucrările făcute la noua şcoală, primăria a făcut un credit în valoare de 70.000 de lei, pentru a achita o parte din datorii”, a conchis primarul Vasile Buzatu.

În clădirea nou construită învaţă 142 de copii, 76 în învăţământul primar şi 66 în învăţământul preşcolar.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Imagini filmate din dronă cu stadiul lucrărilor de la Palatul Cantacuzino publicate de administratorul public (Video)

Răzvan Grecu

Un nou proiect semnat pentru dezvoltarea orașului Târgu Frumos

Oana Cordoneanu

CLP Ecoserv SRL va plăti 21.400 lei pentru autobuzul second-hand! Opoziția nu a participat la ședință

Marius Parteni
Încarcă...