RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Saracia a pus stapanire pe comunitati intregi din judetul Iasi. Din cauza datoriilor uriase acumulate in timp, unele localitati s-au trezit cu energia electrica intrerupta

Ramase fara fonduri pentru salarii, unele administratii locale din judet au ajuns sa faca economie si la iluminatul stradal din cauza datoriilor. O buna parte a primariilor din judet se afla in imposibilitatea de a achita facturile la energie electrica, chiar daca risca sa ramana pe intuneric.

Fara bani pentru naveta profesorilor, pentru asistenti sociali sau maternali si chiar cu ajutoarele sociale sistate, unii primari au ajuns in pragul disperarii. Ei sunt nevoiti sa scoata sume uriase din casierie luna de luna pentru a plati iluminatul stradal, cu toate ca banii abia ajung pentru cheltuielile minime de functionare. Desi s-au tot plans liderilor partidelor de la judet sau chiar de la centru, solicitand ajutor inclusiv de la Guvern, situatia nu s-a schimbat cu nimic. “Deocamdata nu am dificultati, insa devine din ce in ce mai greu sa facem fata. Acum am avut vreo 20.000 de lei de achitat. Ar trebui sa reducem iluminatul stradal, pentru ca situatia este foarte grea, rectificarile sunt pe minus si poate de la anul se va da drumul la vreun proiect pe iluminatul public.

Deocamdata, mai inlocuim lampile cu becuri economice. La noi satele sunt intinse si este destul de greu sa faci fata la asemenea cheltuieli”, a sustinut Costel Hugianu, primarul comunei Stolniceni- Prajescu. Cu bugetul la limita, primarii cer si acum sprijin de la centru, care insa pare ca nu mai vine. “Am tinut pana acum situatia sub control si nu am ramas dator. Am achitat la timp toate facturile pentru ca am prevazut la timp aceasta cheltuiala in buget. Dar lucrurile merg greu si de acum inainte nu stiu ce vom face. Nici judetul si nici guvernul nu ne-au ajutat pana acum in aceasta privinta”, a precizat Mirel Damaschin, primarul comunei Dagata.

  

Din trei in trei becuri

Pentru a face economie si pentru a nu se trezi cu lumina taiata, unii primari au decis sa intrerupa iluminatul stradal pe unele portiuni de drumuri. “Am restante destule, am redus cheltuielile, am redus din becuri. Am ajuns sa avem la trei stalpi un bec aprins. La mine in comuna media de varsta este de 60 de ani si nu avem posibilitatea sa tinem atat de mult iluminatul aprins. Avem ceva datorii acum, factura ar fi de circa 6.000 de lei pe luna. Incerc sa fac economii. Cei de la E.ON au facturat normal, desi iluminatul pe timp de noapte e mai ieftin”, a declarat Pamfilica Branza, primarul comunei Cucuteni.

“Ne descurcam cum putem, am tinut din scurt aceste cheltuieli si deocamdata nu am avut probleme. Aceasta sectiune reprezinta una din prioritati si nu vrem sa ne trezim ca se tot aduna facturi, iar apoi sa nu mai avem de unde plati. Luna trecuta am cheltuit cam 5.000 lei pentru iluminatul stradal”, a spus Catalin Branzanu, primarul comunei Vladeni.

Sapte luni fara lumina

Din pacate, in anumite comune situatia este disperata. Cea mai grava problema este cea din comuna Al. I. Cuza, de pe malul Siretului. Din cauza datoriilor de peste un miliard de lei vechi, comuna nu mai beneficiaza de sapte luni de zile de electricitate pe arterele comunale si satesti.

“Eu am datorii de 1,3 miliarde de lei vechi. Nu am avut bani sa platim, avem lumina intrerupta de vreo sapte luni, inca de la Paste. Am facut adrese la Consiliul Judetean, la Prefectura, la Guvern si nimic. Am datorii de 8,5 miliarde de lei in toata comuna, este destul de greu. La momentul de fata au crescut si infractiunile, si asta in mare parte pentru ca nu mai este iluminat stradal. Nu mai stim ce sa facem, mai avem noroc ca am avut niste venituri proprii, dar nu ne ajung banii. Pana acum n-am primit ajutor, si cu USL am sperat si tot nimic. Nu vad o alta solutie”, a precizat Vasile Baciu, primarul comunei Al. I. Cuza. O situatie asemanatoare este si cea din comuna Lungani.

“Nu reusesc sa fac fata cheltuielilor. Deja ne-au ajuns toate din urma si de o vreme ne-au intrerupt iluminatul pentru o datorie de 200 milioane lei vechi. Nu este prima oara cand patim acest lucru, ne-am mai confruntat cu problema aceasta de mai multe ori. Este un lucru neplacut, dar nu avem ce sa facem. Sambata am avut zilele comunei, sarbatoare pe care am scurtat-o pentru ca nu mai aveam iluminat pe strada. Am tot vorbit si cu cei de la judet sa ne ajute, dar fara niciun folos. Nici nu mai stiu ce sa facem “, a spus Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Monumentul Eroilor Neamului de la Ruginoasa va fi sfințit în iulie

Redacția

2 milioane de lei pentru realizarea unui drum ce va asigura o rută scurtă între Tătăruși, Moțca și drumul european

Marius Parteni

Ziua comunei Miroslovești (VIDEO)

Redacția
Încarcă...