NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Șapte parohii din zona Pașcaniului au participat la expoziția-concurs, „Coșuri tradiționale de Paște”. Vezi care sunt câștigătorii

Cea de-a treia zi de Paște a fost petrecută într-un mod tradițional la Pașcani, unde a avut loc o expoziție-concurs, cu numeroase coșuri de Paște.

Activitatea s-a desfășurat în piața „Mihail Sadoveanu”, din fața Casei de Cultură, iar coșurile cu bunătăți tradiționale au fost aduse de către reprezentnți de la câte o parohie din oraș și din împrejurimi. În deschiderea evenimentului a avut loc un concert al Fanfarei „Trubadurii”, al cărei dirjor este prof. Mihăiță Atomei. 

  

Astfel, pe listă s-au înscris 7 parohii, din Pașcani, Lunca, Soci, Boșteni, Dumbrăvița (Ruginoasa) și Brătești.

Concurenții și-au expus coșulețele frumos decorate, în care se găseau preparate tradiționale de Paște, cum sunt pasca, ouăle vopsite în coji de ceapă, cozonacul, drobul de miel și sarmalele.

Aurica Tîgâță a reprezentat parohia Lunca Pașcani, fiind una dintre participante la concursul de astăzi. Aceasta a avut un coș plin cu bunătăți pregătite de ea însăși, printre care enumerăm pasca, mielul, curcanul, sărmăluțele și ouăle roșii. Toate acestea sunt preparate după rețete pe care doamna le știe de la mama și bunica ei.

De asemenea, la concurs a participat și parohia Sf. Arhangheli „Mihail și Gavril”, din Boșteni , care a venit într-un grup numeros, format din preotul paroh, preoteasa și copiii din corul bisericii. Aceștia au fost îmbrăcați în straie de sărbătoare pe care înșiși le-au cusut, în cadrul șezătorilor organizate în cadrul parohiei Boșteni.

Juriul a fost format din părintele Daniel Gigi Ioan, care este și secretar al Protopopiatului Pașcani, managera Casei de Cultură, Daniela Calistru și prof. Romică Ipate, referent al Casei de Cultură din Pașcani.

Au fost acordate premii pe următoarele secțiuni:

Cel mai autentic coș – titlu câștigat de parohia Lunca Pașcani, reprezentată de prof. Aurica Tîgâță

Cel mai bogat coș –  titlu obținut de către reprezentanții parohiei  „Înălțarea Domnului”, din Pașcani

Cel mai frumos decorat coș pascal – titlu obținut de către parohia Boșteni

Cel mai gustos coș pascal – titlu obținut de către preotul paroh Romică Simiciuc, de la parohia din Soci

Aceștia au primit premii în bani, iar toți ceilalți participanți au primit diplome.

Reamintim că acest concurs a fost organizat de către Casa de Cultură din Pașcani, în parteneriat cu Protopopiatul Pașcani și a avut ca scop păstrarea valorilor și a tradițiilor românești. 

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Sfântul Andrei, noaptea strigoilor şi a farmecelor de dragoste. Toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară

Redacția

Lansare de carte la Palatul „Alexandru Ioan Cuza”: Ruginoasa, văzută prin ochii unui scriitor oltean

Ema Roman

Programul spectacolelor de Crăciun de la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site