RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Săptămâna de Istorie la Colegiul „Unirea”

În săptâmâna 9 -16 mai 2016, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Iași în școlile din județ se desfășoară proiectul educațional Săptămâna de Istorie la Iași. În cadrul acestui proiect în perioada 9-13 mai la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea“, Catedra de Istorie a organizat activitatea 9 mai – triplă semnificație istorică: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei și Ziua Europei.

 

 

  

Activitatea care s-a desfășurat pe parcursul întregii săptămâni, a fost structurată astfel:

 Ziua de luni, 9 mai 2016, a fost dedicată împlinirii a 139 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României realizată pe 9 mai 1877. Elevii au vizionat filmul artistic istoric „Pentru Patrie“, iar la sfârșitul acestuia a avut loc o dezbatere privind realitatea și ficțiunea din acest film. Înainte de vizionarea filmului profesorii catedrei de istorie au realizat o prelegere privind semnificația Zilei Independenței, dar și a zilei de 10 mai, avându-se în vedere că în acest an se împlinesc 150 de la instaurarea monarhiei în România, pe 10 mai 1866, când prințul Carol de Hohenzollern devenea domnitor al României, el urmând să conducă statul roman 48 de ani până pe 27 septembrie 1914. Acestuia i-a fost dedicată și expoziția Castelul Peleș- locul marilor decizii.

Zilele de marți și miercuri au fost consacrate sărbătoririi Zilei Victoriei, avându-se în vedere că în urmă cu 71 de ani, pe 9 mai 1945 se încheia cel de-al doilea război mondial în Europa, prin capitularea Germaniei naziste. În acest context elevii au urmărit filmul documentar Eroii celui de-al doilea război mondial, la sfârșitul căruia a avut loc o dezbatere privind consecințele acestui război pentru România și Europa în general.

În ziua de joi, s-a sărbătorit Ziua Europei, avându-se în vedere că pe 9 mai 1950 ministrul de externe al Franței Robert Schumann, propunea crearea unei organizații economice suprastatale care să controleze resursele de cărbune și oțel din Republica Federală Germania și Franța, două state ale căror neânțelegeri au stat la baza celor două războaie mondiale. După ce s-a prezentat semnificația acestui eveniment, elevii au urmărit prezentarea Power Point realizată de domnul profesor Bugioeanu Gabriel intitulată Valori culturale europene, și au participat la dezbaterea condusă de domnul profesor Timofte Claudiu referitoare la drepturile și obligațiile pe care le are un cetățean europen, aceasta, după ce au urmărit mai multe filme referitoare la acest aspect. În sala unde s-au desfășurat aceste momente ale activității a fost amenajată și expoziția intitulată Europa în imagini

 Activitatea din cadrul proiectului Săptămâna de Istorie la Iași s-a încheiat în ziua de vineri, 13 mai 2016. În această zi s-a organizat expoziția având titlul Performanțe la Catedra de Istorie cu premiile, diplomele și alte distincții obținute de elevi și profesorii catedrei de istorie ca urmare a participării la diverse simpozioane, concursuri școlare și alte proiecte educaționale. S-a realizat o sesiune cu prezentări Power Point realizate de elevi la diverse simpozioane (ex. Probleme globale ale omenirii) și concursuri școlare (ex. A.D. Xenopol, Obiective din patrimoniul mondial UNESCO) în ultimii ani școlari.

La aceste activități au participat circa 400 de elevi din clasele VIII-XII.

Coordonatorii activității au fost profesorii catedrei de istorie Cojocariu Felicia și Bugioeanu Gabriel, iar colaboratori au fost profesorii Spataru Ioan Mugurel, Timofte Claudiu, Scorpan Mihaela și Luchian Maria.

Profesor Elena Raicu

Purtător de cuvânt, Colegiul Tehnic de Căi Ferate “Unirea”, Paşcani

 

 

 

 

 

 

Related posts

Universitatea de vară pentru elevi SummerIS

Teona Gherasim

Dezbatere publică pe tema metodologiei de acordare a burselor şcolare în anul şcolar următor

Redacția

Săptămâna faptelor noastre bune mironiste (Foto)

Redacția
Încarcă...