RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Să râdem cu Zanet: sculpturile din fața Primăriei mai scumpe decât operele lui Irimescu, Tonitza sau Baba!

Administratorul public Gică Zanet a organizat ieri o ședință de lucru în care s-a făcut o evaluare a sculpturilor realizate de studenții Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași în cadrul taberei de sculptură ce a avut loc în această vară în municipiul Pașcani, sub coordonarea de profesorului Ilie Bostan.

 

Comisia, compusă din patru profesori universitari și un critic de artă, a hotărât că cele 11 sculpturi, realizate de niște studenți cvasi-necunoscuți, valorează, în parte, mai mult decât operele ale unor artiști consacrați precum sculptorul Ion Irimescu sau pictorii Nicolae Tonitza și Corneliu Baba.

  

Concret, dacă cei din comisie au apreciat că o operă a studentului Ionuţ Filimon, intitulată: Sacrificiu valorează 18.000 euro, casele de licitație cotează o lucrare de a lui Ion Irimescu, denumită Isis la maxim 2.500 de euro. Același mare artist are,  conform site-ului de specialitate, artmark.ro, un bust de-al lui George Enescu cotat la 12.000 de euro.

Și pictorii Nicolae Tonitză și Corneliu Baba ar fi invidioși, dacă ar mai trăi, pe evaluarea lucrărilor studenților coordonați de Ilie Bostan. Unele dintre tablourile lor se apropie la valoarea pe care comisia desemnată de Primăria municipiului Pașcani a dat-o sculpturilor unor artiști în devenire.

Tabloul Stradelă la Mangalia de Nicolae Tonitză a fost adjudecat la o licitație organizată de Artmark la prețul de 14.000 de euro, iar Acoperiș la Balcic, tablou al aceluiași artist, a fost vândut contra sumei de 15.000 de euro.

Lucrările lui Corneliu Baba: Veneția, Enescu Concertând și La Cârciumă, au valori cotate de Art Mark între 1800 de euro și 16.000 de euro.

Exemplele pot continua și cu alți artiști renumiți, fapt ce ne facem să ne întrebăm în ce scop a fost făcută o astfel de evaluare și dacă declarația profesorului Ilie Bostan este susținută?

”Lucrările în ansamblul lor depăşesc 100.000 euro ca evaluare estimativă. În viitor, aceste lucrări ar putea să valoreze mult mai mult, în funcţie de evoluţia fiecărui artist plastic. În niciun caz, valorile lor nu vor scădea. Acestea sunt preţurile estimative. Cu astea vor intra lucrările în patrimoniul municipiului Paşcani”, a declarat profesorul Ilie Bostan

Related posts

Calvarul locuitorilor din zona vale va lua sfârșit. Primăria a semnat contractul de reabilitare a unor străzi, Esplanada, scările mici și mari

Marius Parteni

Intră și vezi programul complet al Zilelor Municipiului Pașcani

Redacția

Consilierii locali trimiși să obțină informații publice de la instituțiile care controlează activitatea Primăriei Pașcani

Marius Parteni
Încarcă...