RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt divers

România, analizată de doi bloggeri din Marea Britanie: fascinaţi de peisaje, ospitalitate şi WIFI-ul gratuit, îngroziţi de drumuri şi de gunoaie

Doi bloggeri din Anglia, aflaţi într-o călătorie în jurul lumii, s-au îndrăgostit de România, după o lună în care au cutreierat-o: „Este o ţară fantastică de vizitat, este foarte verde şi munţii sunt minunaţi”.

 

Ei sunt din Regatul Unit, Rapha şi Wendy și s-au trezit într-o bună zi că ar prefera să fie în Himalaya sau în junglele din Borne, decât blocaţi în traficul de pe B 2192. În 2014 au vândut tot şi şi-au luat lumea în cap. După ce au văzut toată Asia, s-au aventurat şi în Europa, într-o dubiţă. De o lună sunt în România.   

  

„Amândoi voiam să venim în România în principal datorită Munţilor Carpaţi şi să vizităm şi Transilvania. În Marea Britanie numele este sinonim cu Dracula, aşa că ne-a intrigat cu adevărat să vizităm zona, sună atât de misterios! Desigur, ştim că este ficţiune completă, dar asta este şi partea distractivă. De asemenea, am vrut să experimentăm tradiţiile populare, să vizităm numeroasele locuri istorice de aici şi să ajungem la Marea Neagră. România este portretizată ca o ţară săracă şi înapoiată în vest. A fost o experienţă fantastică. Când mă uit la voi, văd o adevărată combinaţie de rase: grecească, turcă, germanică, slavă. Ne place mâncarea în general. Cineva pe care l-am întâlnit mi-a spus că Guvernului României i-a fost acordat un grant imens de către UE pentru dezvoltarea infrastructurii, dar s-a folosit doar o mică parte şi s-au trimis banii înapoi. Nu ştiu cât de adevărat este acest lucru, dar sună ca şi cum ar fi vorba despre corupţie”, a declarat Raphael Gallois într-un amplu interviu în exclusivitate pentru „Adevărul”.  

Adevărul: Spuneţi-ne câteva lucruri despre voi: de unde veniţi, ce profesii aveţi?   Raphael Gallois: Am 42 de ani, m-am născut în Franţa, dar locuiesc din 1985 în Marea Britanie. Sunt cu Wendy din 2001, nu suntem căsătoriţi şi nici nu avem copii. Profesia mea de bază este manager de achiziţii în cadrul unei companii de inginerie elecrică.   Din ce am citit pe blogul vostru, aţi vrut să vedeţi Europa de Est în principal datorită României. De ce?   Amândoi voiam să venim în România în principal din cauza Munţilor Carpaţi şi să vizităm şi Transilvania. În Marea Britanie numele este sinonim cu Dracula, aşa că ne-a intrigat cu adevărat să vizităm zona, sună atât de misterios! Desigur, ştim că este ficţiune completă, dar asta este şi partea distractivă. De asemenea, am vrut să experimentăm tradiţiile populare, să vizităm numeroasele locuri istorice de aici şi să ajungem la Marea Neagră. Curiozitatea noastră este uriaşă, dacă o ţară are locuri interesante de vizitat, vrem să le vedem. De asemenea, am văzut deja majoritatea ţărilor din Europa de Vest şi Europa Centrală, aşa că, în mod firesc, Europa de Est a fost pasul logic. În afară de o zi rapidă din Bratislava, prima ţară vizitată, dar tot fugitiv, a fost Ungaria. 

   

 „ESTE O ŢARĂ FANTASTICĂ DE VIZITAT, FOARTE VERDE ŞI MUNŢII SUNT

MINUNAŢI”  

Ce v-a plăcut până acum în România?   Ne-am bucurat foarte mult să fim în România, am întâlnit nişte oameni foarte minunaţi, atât de deschişi, care au doresc să împărtăşească tot ce au cu noi. Ne place că românii pot să meargă oriunde, în ţară, cu cortul, să facă un grătar, să bea câteva beri. În Marea Britanie nu poţi face acest lucru, trebuie să mergi doar în anumite zone de camping. România este o ţară frumoasă, este foarte verde şi munţii sunt minunaţi. Ne reaminteşte puţin de Asia, chiar dacă nu este tot atât de modernă ca Marea Britanie sau Franţa. În zonele rurale, o mulţime de oameni încă fac lucruri în mod tradiţional, cum ar fi cultivarea fructelor şi legumelor sau obţinerea laptelui şi a brânzei.  

LUAŢI-VĂ GUNOIUL ACASĂ, NU-L MAI LĂSAŢI PE UNDE VĂ DUCEŢI!”  

Atunci ce v-a displăcut în călătoria voastră în România?   Ca turist este o ţară fantastică de vizitat, dar ne imaginăm că pentru unii oameni viaţa este foarte dificilă. Nu avem probleme nici cu câinii vagabonzi, ne plac câinii şi ei o pot simţi din partea noastră. Am văzut mulţi oameni săraci şi este întotdeauna trist să vezi şi gunoie de plastic pe câmp şi în păduri. Nu spunem că alte ţări ar fi perfecte, dar se pare că există mai mult gunoi în România, în special în mediul rural, decât în ţările învecinate.  

Oamenii trebuie să fie educaţi mai bine despre impactul asupra mediului. Sunt sigur că cei mai mulţi sunt conştienţi. Oricum, în mass-media socială (pe care românii o iubesc, din ceea ce văd) atât de multe articole sunt împărtăşite despre impactul pe care plasticul îl are în oceane, spre exemplu. Luaţi-vă gunoiul acasă, oameni buni, nu-l mai lăsaţi pe unde vă duceţi!   „ROMÂNIA ESTE PORTRETIZATĂ CA O ŢARĂ SĂRACĂ ŞI ÎNAPOIATĂ, ÎN VEST”   Cum vi se pare România, în comparaţie cu ce imagine aveaţi înainte? S-a schimbat ceva între ceea ce ştiaţi şi ceea ce aţi văzut?  

România este portretizată ca o ţară săracă şi înapoiată, în Vest. Mulţi oameni cu care am vorbit au au pomenit despre hoţi, ţigani, să avem grijă să nu fure de la noi.   Suntem mai deschişi în legătură cu astfel de lucruri şi pentru că am călătorit în atâtea ţări, nu acceptăm niciodată preconcepţii. Mergem şi vizităm, pentru a ne face propriile concepţii. Din experienţa noastră, există oameni buni şi răi oriunde te duci. Ne-am imaginat că ar fi mai dificil să călătorim aici, dar este mult prea bine. Nu am întâlnit hoţi sau oameni răi. Singurul lucru care ne-a deranjat cu adevărat a fost că atunci când intri într-un magazin să cumperi ceva, angajaţii sunt morocănoşi sau nepoliticoşi şi nu zâmbesc, lucru care s-a întâmplat destul de des.   Ca oameni, noi suntem deschişi şi acceptăm orice se întâmplă, dacă aveţi o asemenea atitudine, atunci puteţi merge oriunde.      

SERVICIILE STOMATOLOGICE IEFTINE I-AU DETERMINAT SĂ-ŞI PRELUNGEASCĂ ŞEDEREA   Când aţi venit în ţara noastră şi cât timp veţi rămâne? Cum v-aţi planificat vacanţa în România?   Am fost în România timp de o lună, nu intenţionam să rămânem atât de mult, dar a fost o experienţă fantastică. Am întârziat pentru că am aşteptat nişte piese ca să ne reparăm Van-ul şi am făcut câteva vizite la o clinică stomatologică din Bucureşti.   De obicei, când facem planificări ne bazăm pe nişte ghiduri de călătorie, cum ar fi Planeta Lonely sau Ghidul Rough şi, de asemenea, facem multe cercetări online despre cele mai bune locuri de vizitat. Dar acestea nu se compară cu informaţiile pe care le-am obţinut de la prietenii noştri Alexandra şi Andrei, fără de care n-am fi vizitat niciodată Voineasa şi nu am văzut toate locurile grozave din jur. Vizitarea unor atracţii turistice precum Castelul Bran a fost distractivă, dar, mulţi oameni cad în capcane turistice.  

„VOM REVENI ÎNTR-O ZI CA SĂ VIZITĂM DELTA DUNĂRII”   Ce aţi reuşit să vizitaţi până acum? Ce aţi dori să mai vedeţi?   Am pornit de la Oradea, când am trecut graniţa din Ungaria, am vizitat apoi Peştera Unguru Mare, am mers spre Glăvoi în Apuseni, dar traseul la pas era închis din cauza alunecărilor de teren recente. Aşa că am vizitat Peştera Ursului de care am fost foarte impresionaţi şi apoi Castelul Corvinilor, care ne-a plăcut foarte mult.    Am rămas în Aurel Vlaicu timp de trei nopţi, unde am participat la un festival popular tradiţional extraordinar, am vizitat şi Alba lulia, deoarece nu era departe. De acolo ne-am dus la Sibiu, Sighişoara şi Biertan, apoi ne-am întors spre Sibiu şi ne-am îndreptat spre Transalpina prin Voineasa. Am urcat la Poenari, dar castelul era închis din cauza urşilor, astfel încât nu am ajunge în vârf, apoi am condus pe Transfăgărăşan şi ne-am îndreptat spre Braşov.    Am campat lângă Râşnov, am vizitat Castelul Bran şi, de asemenea, Braşov, apoi până la Buşteni, pentru a merge în munţii Bucegi şi a vedea Castelul Peleş (numai din exterior), înainte de a veni la Bucureşti. Vom merge şi la Marea Neagră, şi ne-ar plăcea să ajungem şi în Deltă, dar această perioadă a anului probabil nu este cea mai bună.   

Deci, într-o zi, când ne vom întoarce, o vom vizita, primăvara sau toamna, când se întâmplă migraţia, pentru a o vedea păsările (suntem foarte pasionaţi de birdwatchers – privitul/urmăritul păsărilor) şi, de asemenea, sperăm să fie mai puţin ţânţari şi muşte de cai!    

Citește restul interviului pe Adevarul.ro

Related posts

10 sfaturi pentru odihnă în casă și în grădină

Redacția

Cum afectează schimbările de vreme sănătatea?

Redacția

Râs capturat în pădurile noastre pentru a fi dus în Croația (VIDEO)

Redacția
Încarcă...