RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Republica Pantazi: Jurnaliștii incomozi puși să plătească sume imense pentru informații ce au caracter public! (DOC)

Primarul Dumitru Pantazi încalcă legea pentru a pedepsi jurnaliștii ce se dovedesc a fi prea curioși. Toate acestea după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani au demarat o anchetă cu privire la refuzurile repetate ale administrației Pantazi de a furniza informații publice solicitate de Actualitatea TV și NewsPascani.com.

 

Mai exact, edilul șef a pretins de la societatea editoare a NewsPascani.com o sumă enormă pentru furnizarea unor informații ce au caracter public. Conform facturii fiscale emise de Primăria municipiului Pașcani, semnată de primarul Dumitru Pantazi, jurnaliștii trebuie să plătească 2.700 de lei pentru că au primit de la municipalitate o serie de documente incomplete.

  

Gestul primarului Dumitru Pantazi s-a bazat pe o Hotărâre de Consiliul Local emisă în 2013, care prevede că pentru o pagină copiată, petentul trebuie să plătească 2 lei, iar pentru o foaie 4 lei. Problema este însă că actul citat contravine legii.

Prin hotărârea 478/2016, Guvernul a modificat și completat normele de aplicare a legii liberului acces la informații cu caracter public, și stabilește un plafon maxim al acestor costuri. Este vorba despre un procent de 0,05% din salariu minim pe economie pentru o pagină. Adică 0,6 lei pe pagină și 1,2 lei pentru o foaie, sume mult mai mici față de factura emisă.

„Costul serviciului de copiere va fi aprobat, respectiv actualizat prin actul administrativ al conducătorului autorităţii sau instituţiei publice centrale sau locale şi nu poate depăşi 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagină”, se prevede la art.18, alin.5 din HG 478/2016

Faptul că primarul Dumitru Pantazi nu respectă legea nu mai este demult un secret pentru nimeni, acesta fiind deja judecat în două dosare pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Alarmant este faptul că acesta dorește să obțină bani pentru informațiile publice încălcând legea și incitând funcționarii publici pentru a comite abuzuri.

Spunem asta deoarece editorul Newspascani.com a solicitat de la Primărie informațiile publice în format electronic, însă primarul Dumitru Pantazi le-a transmis pe hârtie pentru a putea factura suma de 2.700 de lei, în interesul său de a bloca societatea editoare a NewsPascani.com.

„Doresc ca informațiile solicitate să îmi fie furnizate, în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: redactia@newspascani.com , prin poștă la adresa: Pașcani, str. Eugen Stamate nr.4, bl. D2, mezanin, sau prin fax la numărul: 0372.875.443”, este solicitatea NewsPascani.com.

Subiectul a fost adus în atenția consilierilor locali de Marius Parteni, redactorul șef al NewsPascani.com. ”Înainte de începerea ședinței de Consiliu Local de astăzi, l-am întrebat pe președintele Leonard Ursu, dacă la punctul diverse, adică la final, pot lua cuvântul preț de câteva minute. De față erau consilierii Adriana Dondaș și Vasile Haldan, precum și Ion Moțatu. Mi s-a răspuns de către consilierii Dondaș și Haldan, că voi avea acest drept. După ce președintele de ședință a dat citire ordinii de zi și a supus documentul la vot, fără a aduce nimic în discuție de punctul diverse, am intervenit pentru a primit un răspuns. Ceea ce a urmat este de-a dreptul umilitor. A fost nevoie să ridic tonul pentru a mă face auzit, să vorbesc despre un abuz îndreptat împotriva libertății de exprimare a jurnaliștilor. Prețul solicitat pentru o copie a uimit pe unii aleși, dar foarte puțini au avut ceva de spus”, susține Marius Parteni.

Mai mult, tot legea, pe care primarul Dumitru Pantazi o încalcă atât de des, îl obliga să transmită informațiile în formatul solicitat nu în altul.„Informaţiile de interes public solicitate în scris vor fi comunicate în formatul precizat în cererea solicitantului, respectiv în scris, în format electronic sau hârtie”, se arată la art.15, alin 3 din HG 478/2016.

În schimb, edilul șef, a transmis către NewsPascani.com nu mai puțin de 1347 de pagini, conform facturii, dintre care cel puțin 1100 nu au fost solicitate. De exemplu noi am dorit să aflăm lista societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate ce au fost plătite de la bugetul local în perioada 1 ianuarie 2013 – 1 iulie 2016, ce bunuri și ce servicii au furnizat, valoarea lor, procedura de achiziție, data furnizării/prestării, numărul documentului de plată. În schimb prin intermediul a 1340 de pagini ni s-au transmis note contabile și balanțe analitice din care aflăm că Primăria și-a plătit contribuțiile sociale sau că subvenția la căldură a fost plătită. Nici vorbă despre o listă din care să aflăm ce bunuri și servicii au fost plătite și ce proceduri de achiziție publică au fost făcute.

NewsPascani.com va depune plângere organelor competente să cerceteze această nouă încălcare a legii de către primarul Dumitru Pantazi.

Vezi cererea aici:

Related posts

Circulația oprită pe Strada Ceferiștilor, din Pașcani! Patru zile de lucrări de asfaltare și marcaje

Ema Roman

Tensiuni în PSD după afirmația lui Rățoi “ce spune poporul așa vom face”. Primarul Pantazi la capătul puterilor: „O să vină altul după mine și o să fie mai rău!”

Răzvan Grecu

Românii vor putea avea de luna viitoare şi identitate digitală, care le va permite să se autentifice de la distanţă în relaţia cu instituţiile statului

Redacția
Încarcă...