RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Contre între consilierii locali, pe subiectul constituirii unui organ consultativ în luarea deciziilor

Opinii contradictorii în şedinţa de Consiliu Local aferentă lunii iulie, pe marginea ultimului proiect de hotărâre supus dezbaterii. Este vorba despre cel care priveşte Constituirea Consiliului Tehnico – Economic, ca organ consultativ, la nivelul Consiliului Local al Municipiului Paşcani.

 

 

  

Liberalii au cerut ca acest consiliu consultativ să fie alcătuit din persoane din afara Primăriei, întrucât nu li se pare firesc ca cei care întocmesc proiectele să le şi avizeze. Concret, ei cer o a treia sursă pe care o pot consulta pentru a înţelege dacă materialele supuse dezbaterii sunt corecte sau necesită îmbunătăţiri.

“Eu mi-aş fi dorit ca acest consiliu consultativ la nivelul Consiliului Local, să fie alcătuit din persoane care nu sunt din executivul UAT Paşcani. Asta pentru că, în general 99 din proiectele care  vin în Consiliul Local, sunt elaborate de către primar, aşa cum este normal, lucrate de către aparatul de specialitate. În momentul în care ajung în Consiliul Local, aş dori să întreb o altă opinie. Dacă materialele aduse şi supuse dezbaterii sunt corecte sau pot fi îmbunătăţite. Faptul că eu trebuie să întreb tot aceiaşi oameni care au contribuit la elaborarea proiectelor, mi se pare un pic ciudat. Mi-aş fi dorit să consult o a treia părere”, a precizat consilierul PNL, Marius Pintilie.

“Mi-aş fi dorit să facem propunerile, iar această comisie să fie formată tot pe criteriul proporţiei din Consiliul Local, adică trei propuşi de PSD, şi doi de către grupul PNL PMP. Acesta este punctul meu de vedere şi al consilierilor liberali. Sunt convins că este o abordare complet nouă”, a mai completat acesta.

Iritat de aceste păreri, pe care a dat de înţeles că le consideră anapoda, primarul Dumitru Pantazi, a precizat că proiectele tehnice nu sunt făcute de cei din aparatul de specialitate al primarului, ci de persoane autorizate care-şi asumă răspunderea pentru ce semnează. “Proiectele tehnice care se avizează nu le face aparatul de specialitate al primarului, ci le fac instituţii şi persoane autorizate care-şi pun semnătura şi poartă răspunderea pentru ceea ce fac”, a precizat primarul Pantazi.  Gabriela Nedelcu a completat, dând citire din regulamentul CTE, unde este stipulat că: În cazul unor probleme importante, cu grad deosebit de complexitate, în scopul soluţionării unor aspecte tehnice şi economice omise sau soluţionate necorespunzător, preşedintele poate dispune constituirea unui colectiv de specialişti, coordonat de secretarul consiliului, având ca sarcină de a experitza documentele supuse analizei şi de a prezenta consluzii şi recomandări. Există şi această posibilitate, dar asta presupune costuri suplimentare”, a mai spus Gabriela Nedelcu.

Edilul a fost susţinut de Leonard Ursu care a avut o părere vehementă: “Nu poţi crea obligaţii unei persoane fizice sau juridice, printr-o hotărâre de Consiliu Local”, a completat Leonard Ursu.

Cel care a concluzionat a fost tot Dumitru Pantazi, ce a ţinut să sublinieze că aceasta este propunerea primarului, şi cine vrea o votează, cine nu, nu.

Proiectul a trecut de votul consilierilor, cu şase abţineri din partea celor de la PNL.

Componenţa Consiliului Tehnico – Economic este următoarea: Gabriela Nedelcu – preşedinte, Gică Zanet – membru, Iulian Perţu – membru, Petru Simon – membru, Angelica Labonţu – membru, Paul Iulian Apostol, Iacob Mârţ, Ştefan Popa, Cristina Simon, Ana Grigoraş.

 

 

 

Related posts

 Cristești -lucrări la rețeaua electrică. Este posibilă întreruperea energiei electrice, pentru o scurtă perioadă!

Redacția

Majoritatea balastierelor de pe Siret şi Moldova, ilegale? Au fost verificate

Redacția

Cristian Menegon a explicat ce fac angajații săi în piețe

Răzvan Grecu
Încarcă...