RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
PoliticăSocial

Reprezentanții PSD au explicat pășcănenilor modificările legii pensiilor

Noua lege a pensiilor a fost explicată pășcănenilor în wekend-ul ce tocmai a trecut, de către Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii. Întâlnirea a fost organizată de PSD, iar la ea a luat parte Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, și președintele PSD Iași, alături de Dumitru Pantazi, președintele PSD Pașcani, și alți politicieni social democrați.

Întâlnirea cu pășcănenii pensionari a avut loc într-o sală de evenimente, iar după ce aceasta s-a terminat, social democrații s-au deplasat pe străzile Municipiului Pașcani, unde a împărțit pliante informative cu modificările aduse de noua lege a pensiilor.

„Beneficiile noii Legi a pensiilor au fost prezentate astăzi și la #Pașcani!Seniorii din municipiul Pașcani au discutat cu directorul Casei Județene de Pensii Maria Andronache și reprezentanții social-democraților ieșeni despre avantajele și modificările din noua Lege a pensiilor. Au fost clarificate multe aspecte tehnice și au fost efectuate simulări de calcul pentru cei prezenți. Certitudinea este că nicio pensie nu va scădea. Legea pensiilor nu e doar pentru pensionari. Este importantă în egală măsură pentru salariați, pentru studenți și pentru tineri.Legea stimulează munca celor care sunt în activitate. Cu noua lege, salariații știu că dacă vor munci mai mult, vor avea o pensie mai bună la bătrânețe” se arată într-o postare făcută de către PSD pe rețelele de socializare.

De altfel, la nivel național PSD promovează intens promovarea și adoptarea acestei legi, care va aduce o creștere a punctului de pensie cu 13,8%.

  

Iată principalele modificări aduse de lege:

O modificare importantă introdusă de lege este majorarea punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie 2024. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

Toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli. Pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

Pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:

0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani

0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Femeile care au atins stagiul complet de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade variind între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii.

Cei care au acumulat cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributivă vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.

Legea pensiilor 2023 introduce o serie de modificări importante care ar putea avea un impact semnificativ asupra beneficiarilor sistemului. Aceste modificări sunt menite să remedieze discrepanțele dintre beneficiari, să îmbunătățească nivelul de trai al pensionarilor și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului.

Related posts

Guvernul a virat banii: peste 2,5 milioane de români au beneficiat de ajutorul de 250 de lei pentru alimente

Redacția

Colegiul Național “Mihail Sadoveanu” are de astăzi un nou director

Redacția

Alertă emisă de CERT-RO. Țepe pe Instagram

Redacția
Încarcă...