RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Remar Pascani modernizeaza 14 garnituri de tren pentru caile ferate din Republica Moldova

Podurile de flori” dintre Romania si Republica Moldova s-au daramat demult. Acum e timpul unor relatii adevarate, inclusiv economice. In urma cu cateva zile, moldovenii de dincolo de Prut au primit un tren modernizat de la Remar Pascani. Au ramas cu gura gascata ce bijuterie a iesit. Reabilitarea trenulului (care poate prinde pana la 140 km/h) a costat aproximativ 2,2 milioane de euro, adica echivalentul a 45% din pretul unei garnituri nou-noute. Valoarea totala a contractului prevede ca de la Pascani sa mai plece spre Republica Moldova inca 13 astfel de garnituri modernizate.

Vagon “aero-spatial”

Saptamana trecuta, la Gara Feroviara din Chisinau, a fost sarbatoare: reprezentantii Remar Pascani au dat spre folosinta primul tren din Republica Moldova, modernizat dupa standarde europene. Pasagerii vor avea parte de banchete confortabile, vor putea incarca telefonul la priza, vor beneficia de supraveghere video si acces la Internet. Garnitura este dotata cu o rampa destinata persoanelor cu handicap locomotor.

  

Televizor si internet

Advertisements

Trenul are un vagon de clasa I, iar celelalte trei sunt de clasele II si III. “Este dotat cu scaune confortabile, pentru un total de 267 de locuri, aer conditionat, toalete igienizate, geamuri termopan, acces la Internet, televizoare, usi automate si un sistem care ii va informa pe calatori despre opririle care urmeaza”, a precizat Vitalie Struna, directorul General al CFM. Cheia de la locomotiva a fost inmanata, in cadrul unei ceremonii oficiale, de ministrul Transporturilor, Anatol Salaru. La festivitate au participat si reprezentanti ai Remar Pascani, Romania, responsabili de reutilarea trenului, ministri moldoveni, deputati, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca.

O luna de teste

Calatorii se vor bucura de confortul din vagoane abia peste o luna, timp in care trenul va fi testat pentru siguranta. “In egala masura, impreuna cu specialistii Cailor Ferate din Moldova, vom elabora programe de mentenanta, exploatarea trenurilor in conditii de maxima siguranta”, a declarat Catalin Cornea, director general al fabricii din Pascani.

Ministerul Transporturilor din Moldova a planificat in total modernizarea a 14 garnituri. Urmatoarele trenuri renovate vor fi furnizate la o distanta de 45 de zile fiecare.

Gruia de la Pascani

Prin trenul furnizat moldovenilor, compania Remar de la Pascani controlata de milionarul Gruia Stoica isi onoreaza contractul prin care s-a angajat sa modernizeze trenurile diesel D 1 de productie ungara din Republica Moldova, care in prezent sunt intr-o stare jalnica, fara piese de schimb. Remar Pascani face parte din grupul de firme Grampet SA, cea mai mare companie privata din transportul feroviar din Romania si din sud-estul Europei. Infiintat in 1999, Grampet Group este alcatuit din mai multe companii cu activitati in toate sectoarele domeniului feroviar.

E in top

Pachetul majoritar de actiuni de la Remar este detinut de Gruia Stoica, unul dintre cei mai bogati romani, pozitionat pe locul 11 in clasamentul „Forbes Romania 500 de miliardari”, cu o avere estimata la 380 – 400 de milioane euro. In 2004, omul de afaceri a cumparat de la stat pachetul majoritar de actiuni al Remar Pascani pentru suma de 683.000 de euro si s-a angajat la investiții de 2,4 milioane euro pe cinci ani. In 2010, conform datelor de la Ministerul Finantelor, Remar avea o cifra de afaceri neta de 62.894.742 lei, inregistra 580 de angajati, cu o suta mai putini decat in anul precedent, raporta un profit net de 419.034 lei si datorii de 81.861.706 lei. Remar este urmasa fostelor ateliere CFR, infiintate la Pascani in 1869, prima unitate de acest profil din Romania.

Bilet mai ieftin

Trenul modernizat de Remar Pascani va strabate Republica Moldova de la nord la sud pe ruta Tighina – Ocnita, o distana de 300 km, iar pretul unui bilet nu va depasi 70 de lei moldovenesti, aproximativ 25 lei romanesti. Pentru o distanta similara, in Romania, biletul CFR ajunge la 50 lei.

“Sunt foarte bucuros ca, totusi, asa tren a ajuns in Moldova”, Vitalie Struna, directorul general al Cailor Ferate din Moldova

“Vom elabora programe de mentenanta, exploatarea trenurilor in conditii de maxima siguranta”, Catalin Cornea, director general al Remar.

sursa www.7est.ro

Related posts

Căldură să fie, în rest scumpim totul! Preţul mai mic la gaz avantajează sistemul centralizat de termoficare

Redacția

Curs de legislaţia muncii la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

Redacția

Consiliul Concurenței din România investighează scumpirile la unt, zahăr și ulei

Redacția
Încarcă...