NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Reguli noi pentru crescătorii de albine

Din acest an apicultorii au prevederi legale clare pe care trebuie să le respecte. Aceştia vor spune „adio” stupăritului în pastoral fără acte în regulă parafate de Consiliile Locale. Cei care încalcă legislaţia vor fi sancţionaţi.

Prin noua lege se doreşte crearea unui cadru legal privind reglementarea activităţii apicole în scopul protejării albinelor. „Toţi apicultorii trebuie să ştie că sunt noutăţi legislative în domeniu. S-a desfiinţat regulamentul de stupărit pastoral, toate atribuţiile vor trece în subordinea Consiliilor Locale care se vor ocupa de bunul mers al stupăritului pastoral”, a spus Vasile Puf, director la Asociaţia Crescătorilor de Albine Vaslui. Apicultorii vor putea lua direct legatura cu CL-urile, cu inspectoratele silvice, agenţi economici care au culturi ce trebuiesc stropite şi chiar şi cu persoanele fizice care efectuează tratamente fitosanitare. Practic, potrivit actului normativ, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi administratorii terenurilor agricole sau silvice vor asigura apicultorilor vetre de stupină temporare sau permanente, pe baza cererii depuse de către aceştia la Consiliul Local. Pentru cei care încalcă legea există sancţiuni. „N-am crezut niciodată în sancţiunile mari. Dar cred că este bine să se ştie: acolo se pot aşeza stupi, acolo nu. Nu vine unul din nu ştiu ce judeţ şi aşează stupii în faţa unui băştinaş. Pentru că atunci se nasc conflicte. Trebuia să apară o lege care să reglementeze toate aceste aspecte, chiar dacă ea vine şi cu sancţiuni”, a mai spus Vasile Puf. În funcţie de gravitatea faptelor amenzile variază de la 25 de lei la 150 de lei.

În prezent apicultorii care deţin cel puţin 75 de familii de albine au o bază de impozitare de 40 de lei /familia de albine.

sursa Evenimentul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

(Video) Un bărbat, din Botoșani, în vârstă de 92 de ani s-a vindecat de coronavirus: “Aveam friguri, eram în stare să mă bag în sobă”

Redacția

Programul Rabla 2014, la start. Sunt disponibile 20.000 de tichete, acordate pe principiul „primul venit, primul servit”

Redacția

Atentie! Alte modificari ale Codului Rutier

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site