În şedinţa Senatului de luni, 3 februarie 2014, senatorul PSD Florin Constantinescu a adresat Guvernului României două întrebări şi o interpelare, având ca obiect probleme locale şi centrale.
Prima întrebare a fost adresată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, având ca obiect ,,Colaborarea în domeniul agricol, cu Republica Moldova”.
La reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic pe tematica agricultură şi dezvoltare rurală, care a avut loc la Chişinău, la care au participat responsabilii pentru agricultură din statele membre ale Uniunii Europene, domnul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că:
,,Prin colaborarea în domeniul agricol, România şi Republica Moldova pot redeveni, împreună, grânarul Europei. Prin facilităţile oferite de statutul de membru al Uniunii Europene, România şi-a îmbunătăţit masiv performanţa în domeniul agricol, lucru care se va întâmpla şi pe parcursul anilor următori. Acest lucru s-a văzut anul trecut nu doar din punctul de vedere al producţiei agricole a României ci şi prin deschiderea pe care ţări importante, precum China, au manifestat-o faţă de sectorul agricol românesc. Dacă România are aceste oportunităţi, de ele poate beneficia şi Republica Moldova”.
Având în vedere declaraţia ministrului Agriculturii, senatorul PSD Florin Constantinescu a solicitat să-i fie comunicate măsurile pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le are în vedere, pentru o viitoare colaborare, în domeniul agricol, cu Republica Moldova.
Cea de-a doua întrebare a fost adresată Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, având ca obiect ,,Cardul profesional european”.
Aproximativ 570.000 de şomeri aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă la nivel naţional trebuie să primească carduri profesionale europene, din partea ANOFM.
Acesta este unul dintre rezultatele unui proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial ,,Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”, care se numeşte ,,Cardul profesional european – soluţie europeană în căutarea unui loc de muncă” şi care este implementat de ANOFM.
Scopul acestor carduri este acela de sporire a şanselor şomerilor de a se angaja şi de reducere a birocraţiei pentru cei care beneficiază de venit minim garantat.
În încheiere, senatorul Florin Constantinescu a solicitat Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să-i fie comunicat numărul şomerilor care au primit un astfel de card la nivel naţional şi, de asemenea, la nivelul judeţului Iaşi.
Interpelarea senatorului PSD Florin Constantinescu a fost adresată Ministerului Economiei, având ca obiect ,,Cum salvăm firmele de la insolvenţă?”.
Potrivit unui raport al companiei de consultanţă Coface, numărul insolvenţelor nou deschise în anul 2013 a crescut cu 5% faţă de anul 2012, ajungându-se, astfel, la 26.372, iar pentru acest an se aşteaptă majorări şi mai mari, de până la 10%.
,,Prin insolvenţe, mediul privat se regenerează, dar tendinţa este de contracţie, în condiţiile în care totalul firmelor care şi-au întrerupt activitatea în 2013 anulează toată valoarea adăugată adusă în economie de firmele înfiinţate în anii 2011 şi 2012”, spun reprezentanţii Coface.
Datele centralizate arată că, sectorul cu cele mai multe insolvenţe înregistrate anul trecut a fost comerţul cu amănuntul, respectiv 5.789 de firme. Urmând comerţul cu ridicata şi distribuţia – 4.508 firme, construcţii – 3.771 firme, alte activităţi de servicii – 2.130 de companii şi hoteluri şi restaurante – 1.823 firme. La polul opus, sectoarele cu cele mai puţine insolvenţe înregistrate au fost producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică – 71 de firme, industria extractivă – 101 firme şi sănătatea şi asistenţa socială – 113 companii.
Cele mai multe firme intrate în insolvenţă sunt din regiunea sud-est – 4.246 de firme, urmate de cele din nord-vest – 4.114 firme şi din sud – 3,712 firme. Cele mai puţine insolvenţe, adică 2.372, au fost înregistrate în regiunea din vestul ţării.
Prin intermediul interpelării, senatorul Florin Constantinescu a solicitat să-i fie precizată strategia pe care Ministerul Economiei o are în vedere pentru diminuarea numărului insolvenţelor societăţilor comerciale.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}