NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Referendumul nu este un moft: În țară se votează pentru investiții din bani europeni, gaze de șist sau exploatări aurifere prin cianuri! Pe 5 iunie vor avea loc mai multe referendumuri locale!

Proiectul de organizare a unui referendum pe tema apei depus la registratura Consiliului Local de consilierii locali din opoziție, a generat o serie de opinii din partea Partidului Social Democrat, dar și din partea presei.

 

NewsPascani a încercat să afle cât de des este folosit referendumul în România și pentru ce anume. Astfel, la nivel național au avut loc şase referendumuri prin care s-au adoptat Constituțiile, votul uninominal la parlamentare, structura unicamerală a Parlamentului și numărul maxim de parlamentari, 300, dar s-a încercat și demiterea președintelui Traian Băsescu, în două rânduri.

  

La nivel local, treaba este mult mai complicată deoarece nu există o statistică exactă. Ca și reper, însă, este de menționat că în perioada ianuarie 2009 – mai 2011, au fost organizate în total 26 de referendumuri locale și județene, obligatorii sau consultative.

Totuși, conform datelor obținute cu ajutorul internetului, am putut trage concluzia că până la ora actuală, în preponderență, cea mai des întâlnită temă a acestor consultări este cea cu privire la statutul și granițele unor localități.

De altfel, chiar în această perioadă, două orașe din vecinătatea Pașcaniului se pregătesc de un referendum local. Este vorba despre Dolhasca și Liteni care doresc să redevină comune, deoarece noile taxe și impozite locale îi afectează pe cetățeni. Practic, ca orășean, plătești dublu faţă de un sătean dintr-o comună, iar cel mai probabil, aceștia vor fi chemați la vot, pe 5 iunie.

 Tot cu ajutorul internetului am reușit să aflăm problema pe care o au cetățenii acum:  de a alege între investiții sau pacea socială. De exemplu, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, au fost organizate 36 de referendumuri prin care s-a cerut acordul cetățenilor cu privire la exploatarea gazelor de șist.

 FĂ O NOMINALIZARE PENTRU GALA ACTUALITATEA TV 2016

{module Fă o nominalizare pentru Gala Premiilor Actualitatea TV 2016}

„În Alba, referendumul se va desfăşura în oraşele Abrud, Baia de Arieş, Cîmpeni şi Zlatna şi în comunele Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gîrda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rimetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor şi Vidra. În acest scop au fost organizate 148 de secţii de votare, altele decât cele pentru alegerile parlamentare. Ele au fost amenajate în aceleaşi clădiri, iar în unele situaţii în aceeaşi încăpere, cu pază comună, dar cu birouri electorale şi cabine de vot diferite. Trei referendumuri vor fi organizate în tot  atâtea localităţi din judeţul Constanţa – Costineşti, Limanu și Mangalia” se arată în presa online.

 Și investițiile din bani europeni au fost supuse votului cetățenilor. De exemplu, în Bistrița, locuitorii au fost chemați la vot pentru a răspunde la întrebările:

„Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa Sud, pe traseul: DN 17 – Parc Industrial Bistriţa Sud – Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – DN 17 ?”

„Sunteţi de acord cu menţinerea ca zonă pietonală a străzii Liviu Rebreanu?”

În comuna Călinești-Oaș s-a organizat un referendum pentru a se cere acordul cetățenilor cu privire la contractarea unui împrumut uriaș: „în cadrul referendumului locuitorii comunei ar urma să fie întrebați dacă sunt de acord (sau nu) cu contractarea de către comună a unui împrumut de 11 milioane de lei, pe o perioadă de 20 de ani” scrie presa locală din acea zonă.

Unii edili sunt chiar perseverenți în a-și convinge cetățenii să fie de acord cu propunerile lor. În Oradea, pe 5 iunie are loc al treilea referendum pe tema unirii orașului Oradea cu comuna Sînmartin.

Cu alte cuvinte, referendumurile pot fi făcute oricând și pe orice temă, atâta vreme cât chestiunea pusă în discuție este una de-o importanță majoră. De altfel, și PSD Pașcani a propus în noiembrie 2014, organizarea unui referendum. Propunerea partidului a fost pusă în practică de către primarul Dumitru Pantazi ce a inițiat, în acest sens, un proiect de hotărâre. Acesta însă nu a mai fost supus votului deoarece se aprobaseră inițiativele cetățenești prin care s-a ieșit din ARSACIS și s-a denunțat contractul de delegare către ApaVital!

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Programul de colectare a deșeurilor voluminoase anunțat de Primăria Pașcani

Oana Cordoneanu

Planurile administraţiei locale pentru anul 2016 în oraş şi suburbii

Ema Roman

O nouă etapă de dezinsecție pe domeniul public, în municipiul Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site