NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Reduceri de 50% la transport pentru toţi elevii şi studenţii

Elevii şi studenţii ar putea beneficia de reduceri la biletele de călătorie începând cu luna aprilie. Două proiecte de hotărâre care prevăd astfel de facilităţi vor fi aprobate de către Consiliul Local în cadrul şedinţei ordinare care va avea loc joi, 31 martie.

 

Primul proiect face referire la reducerea la jumătate a tichetelor de călătorie, iar al doilea lacreşterea subvenţiei primăriei pentru abonamentul de tip studenţesc. Ambele proiecte au fost lansate în dezbatere publică la începutul acestui an, după ce primarul interimar Mihai Chirica avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai universităţilor, studenţilor şi elevilor.

  

Ce preţuri vor avea biletele pentru elevi şi studenţi

Executivul primăriei propune reducerea următoarelor tipuri de tichete:

Advertisements

1 călătorie (de la 2 lei la un 1 leu),

2 călătorii (de la 4 lei la 2 lei),

set 10 călătorii (de la 18 lei la 9 lei),

abonament 1 linie 30 zile (de la 73 lei la 36,5 lei),

abonament 2 linii 30 zile (de la 87 lei la 43,5 lei),

abonament toate liniile 30 zile (de la 116 lei la 58 lei),

abonament 1 linie 15 zile (de la 37 lei la 18,5 lei),

abonament 2 linii 15 zile (de la 44 lei la 22 lei),

abonament toate liniile 15 zile (de la 58 lei la 29 lei),

liber 1 zi (de la 8 lei la 4 lei).

Recent, în mediul online, a fost lansată şi o petiţie de către beneficiari în care primăriei îi sunt solicitate astfel de reduceri, petiţia fiind semnată de aproape 1.000 de studenţi şi elevi.

„Municipiul Iaşi doreşte să vină în sprijinul elevilor care freventează cursurile de zi ale şcolilor din sistemul de stat şi particular acreditate şi studenţilor în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, prin acordarea de tarife reduse cu 50%“, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.

În document se precizează că toate costurile pentru acordarea facilităţilor vor fi suportate de la bugetul local. De menţionat că elevii orfani sau proveniţi din casele de copii, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie socială beneficiază de gratuitate, conform aceluiaşi proiect de hotărâre. Totodată, de abonamentsubvenţionat în integralitate vor beneficia şi studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii.

Primăria creşte subvenţia pentru abonamentul studenţesc

Un alt doilea proiect care va fi aprobat joi de către consilierii locali face referire la creşterea subvenţiei municipalităţii pentru abonamentul studenţesc. În acelaşi timp, subvenţia acordată de universităţile partenere va scădea, la fel şi preţul plătit de un student.

În prezent, costul unui abonament studenţesc este de 65 lei, 50% fiind subvenţionat de universitate (31,5 lei), 30% de primărie (19,5 lei) şi 20% de beneficiari (13 lei). Noile reglementări cresc preţul unui abonament la 70 lei, în contextul în care primăria şi instituţia de învăţământ superior vor suporta fiecare câte 30 lei (43% din preţul total), iar studenţii 10 lei (14%).

Acest tip de abonament studenţesc a fost introdus încă din anul 2008, iar numărul total al beneficiarilor va fi în funcţie de fondurile pe care le va putea asigura fiecare universitate în parte pentru a acoperi subvenţia asumată.

Advertisements

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Tehnologie de ultimă oră pentru automobile, dezvoltată de inginerii ieşeni

Redacția

Ministrul Finanțelor anunță că până la sfârșitul 2021 toate casele de marcat vor fi conectate la sistemul informatic al ANAF, un pas esențial pentru digitalizarea administrației fiscale

Redacția

Virgil Popescu: Furnizorii de energie care au trimis facturi fără compensare au greșit. Stau și mă gândesc dacă nu e intenționat

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site